Hoppa till huvudinnehåll

Laddat möte väntas i dag mellan statsminister Rinne och Ungerns Orbán - Finland vill att brott mot EU:s regler ska kännas i plånboken

Antti Rinne fotad i profil.
Antti Rinne väntas tala för rättsstatsprincipen då han träffar sina ungerska och tjeckiska kollegor. Antti Rinne fotad i profil. Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Det blir en fullspäckad dag för statsminister Antti Rinne som besöker sina kolleger i Tjeckien och Ungern i dag måndag.

Besöken blir de första av sitt slag för Rinne under som statsminister.

Dagen inleds med en träff med Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš i Prag och fortsätter med ett möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Budapest.

Mot bakgrund av åsiktsutbytet mellan Finland och Ungern under de senaste månaderna kan besöket i Ungern ses som det mer laddade.

EU-parlamentet för en process mot Ungern på grund av landets lagar som påverkar yttrandefriheten, rättsväsendet och de utländska universitetens ställning.

Finland har under sitt ordförandeskap varit tydlig med att respekten för rättsstatsprincipen och EU:s gemensamma värderingar måste gälla i alla medlemsländer.

Man varit pådrivande i att göra respekten för rättsstatsprincipen till ett element i EU:s långtidsbudget. De länder som avviker från principen ska känna av det i plånboken.

Enligt statsminister Rinne som utfrågades i Yle-programmet Statsministerns frågetimme, är alla EU-länder beredda att göra den rättsliga utvecklingen i medlemsländerna till ett element i EU:s budgetram.

Rinne baserar sin uppfattning på de pågående förhandlingarna som leds av Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP).

Men från ungerskt håll hörs annorlunda betoningar.

Justitieministern i Viktor Orbáns regering Judit Varga säger i en intervju som publicerades i Financial Times på söndagen att ett beslut om att koppla EU-finansieringen till utvecklingen för rättsstatsprincipen kan bidra till att skapa skiljelinjer inom EU.

Hon säger att kriterierna för när ett land kan gå miste om EU-pengar är för vaga och att det här kan bidra till stor juridisk osäkerhet.

Frågan om mer konditionalitet som en del av EU:s budget är långt ifrån avgjord.

Läs mera:

Ungern tillbakavisar beskyllningar om brott mot EU:s värderingar - beskyller EU för politisk hetsjakt

Det rättsliga läget i Ungern debatterades vid Europaministrarnas sammanträde i Bryssel igår. Med Finland i spetsen krävde EU-länderna svar från Ungern om hur rättsstatsprincipen efterlevs i landet. Ungern beskyller de övriga medlemsländerna för hetsjakt.

Läs också