Hoppa till huvudinnehåll

Motgångarna har präglat rallycrossföraren Niclas Grönholms tävlingssäsong – nu blickar han mot säsongen 2020

Porträttbild på Niclas Grönholm.
Niclas Grönholm placerar sig sannolikt på fjärde plats i VM-serien. Porträttbild på Niclas Grönholm. Bild: Bubi Asplund / Yle rallycross,bilsport,motorsport,Ingå,Västnyland,Niclas Grönholm

Rallycrossföraren Niclas Grönholms tävlingssäsong blev inte som planerat. Under säsongen insjuknade han så pass allvarligt att han blev intagen på sjukhus. Målsättningen att vinna VM-serien fick han slänga i papperskorgen i ett tidigt skede.

- Det är klart att det harmar, men det är bättre att blicka framåt än att gräva ner sig, säger 23-åringen Niclas Grönholm.

I början av säsongen drabbades Grönholm av en akut blindtarmsinflammation. Han återhämtade sig inte efter operationen på önskat vis.

Han missade två av säsongens tio deltävlingar på grund av sjukdom.

Ingåbon Grönholm har kört i VM-serien i rallycross redan flera säsonger. För varje år har han klarat sig bättre och efter den här säsongen kommer hans slutplacering i VM-tabellen sannolikt att bli fjärde.

Säsongen avslutas i Sydafrika

Seriens sista deltävling körs andra veckoslutet i november i Killerney i Sydafrika.

- Att komma upp till tredje plats är nog väldigt svårt. Det skulle kräva att Kevin Hansen inte skulle komma till semifinal och att jag skulle få maximipoäng.

Svensken Kevin Hansen har 22 poäng mer än Grönholm inför sista deltävlingen.

Den näst sista deltävlingen kördes i mitten av september i Lettland. För tillfället funderar Niclas Grönholm hur han ska hålla körrutinen vid liv.

- Senaste veckoslut körde jag en så kallade VIP-bil i Salo-Åbo rallyt, det gick dess värre inte helt utan missöden. Vi hade problem med bromsarna i bilen.

VIP-bilen kör de olika specialsträckorna före själva rallyt börjar och i de bilarna får till exempel sponsorer eller arrangörernas gäster uppleva hur det känns att åka i en rallybil.

- Problemet för mig nu är att hålla kontakten och känslan för körandet, eftersom tiden mellan näst sista och sista deltävlingen är så pass lång, säger Grönholm och konstaterar att det räcker om han får köra en rallybil under tävlingspausen.

Deltävling i Finland om några år

Han säger att det ännu är öppet hur tävlingsprogrammet i VM-serien i rallycross år 2020 kommer att se ut.

- Troligtvis kommer serien att bli ganska likadan som i år. Möjligt är att någon deltävling ersätts med någon annan.

När Finland får en egen deltävling i VM-serien står skrivet i stjärnorna.

- Den nya racerbanan Kymiring nära Kouvola kan i princip arrangera en deltävling i VM-serien, men det är antagligen aktuellt först om ungefär två eller tre år, säger Grönholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland