Hoppa till huvudinnehåll

Ordförande Lahti vill inte ta ställning till Litmanens åsikter – Bollförbundet överväger nytt träningsläger i Qatar

Jari Litmanen.
Jari Litmanen. Jari Litmanen. Bild: Tomi Hänninen fotboll,Jari Litmanen

Jari Litmanens positiva kommentarer angående fotbolls-VM i Qatar har väckt reaktioner. Från Bollförbundets sida påpekar man att Litmanen inte finns på lönelistan och att han har rätt till sin egen åsikt.

”Qatar 2022 kommer inte att göra någon besviken”. Det var en av de åsikter som Jari Litmanen förde fram angående det kritiserade världsmästerskapet i fotboll som Qatar kommer att stå värd för.

Litmanens utspel har väckt kritik och i dag valde han att precisera sina åsikter och poängterade att det är fotbollsförhållandena som är goda.

Från Bollförbundets sida är ordförande Ari Lahti inte speciellt sugen på att kommentera Litmanens åsikter.

– Som privatperson har Jari Litmanen rätt att vara av vilken åsikt han vill. Ur Bollförbundets synvinkel vill jag inte ta någon ställning till det, säger Lahti till Yle Urheilu och påpekar att Litmanen inte är anställd av förbundet även om han ofta syns vid olika tillställningar.

– Om jag har förstått det rätt har Jari som privatperson kommenterat förhållandena ur en spelares synvinkel och inte tagit ställning till sociala problem, säger han.

Ari Lahti skakar hand med Hamad Bin Khalifa Bin Ahmad Al-Thani
Ari Lahti träffade ordförande för Qatars fotbollsförbund, Hamad Bin Khalifa Bin Ahmad Al-Thani i januari. Ari Lahti skakar hand med Hamad Bin Khalifa Bin Ahmad Al-Thani Bild: Handout fotboll,Ari Lahti

Nytt läger i Qatar?

I vintras hamnade också Bollförbundet i stormens öga då man lade ett träningsläger i just Qatar. HJK-spelare Riku Riski valde då att bojkotta lägret av etiska skäl.

Ari Lahti försvarade då beslutet att placera träningslägret i Qatar med att det var bättre att åka dit och föra en öppen dialog.

Träningslägret resulterade också i att Bollförbundet tog hjälp av Finlands etiska idrottscenter Suek i frågor som rör bland annat Qatar.

I januari ska fotbollslandslaget åka på ett nytt träningsläger och trots årets kritikstorm är Qatar igen ett alternativ.

– Träningslägret är viktigt för oss eftersom vi antingen förbereder oss för EM eller för playoff i Nations League. Qatar är ett alternativ bland flera andra och vi kommer att ta hänsyn till Sueks uttalande.

– Vi måste också tänka på den sportsliga aspekten. Till exempel Sverige är på väg till Qatar och vi måste se till att vi får tuffa matcher under lägret, säger Lahti till Ilta-Sanomat.