Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten får fler biogasstationer - Pedersöre lämnar in ansökan om statligt stöd

Jan-Ove Nyman.
Jan-Ove Nyman. Jan-Ove Nyman. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,biogas,nyman

Snart finns det fem biogastankstationer på sträckan Vasa - Kronoby. Men antalet gasdrivna bilar är fortfarande marginellt. - Jag är riktigt säker på att de blir flera, säger Jan-Ove Nyman som öppnar biogastankstation i Kronoby till sommaren.

I dag lämnar Pedersöre in ansökan om statligt stöd för att bygga en tankstation för biogas. I Kronoby har Jan-Ove Nyman redan beviljats stöd och tänker ansöka om stöd för ytterligare en tankstation. I Jakobstad är Ab Snellman Oy i startgroparna med ett mackbygge som ska stå klart i november, om leveranstiden håller.

Sen tidigare kan man tanka biogas i Vasa och i Jeppo.

Bil tankas med biogas.
Biogas. Bil tankas med biogas. Bild: Yle/Kjell Lindroos Biogasdrivna fordon,biogas,gastankstation

Men vem ska tanka biogasen? Kjell Gripenberg.som är vd för koncernbolagen i Pedersöre säger att förekomsten av gasdrivna bilar är marginell i Pedersöre. Men varken han eller Jan-Ove Nyman är rädda för konkurrens eller brist på kunder.

- Vi konkurrerar inte med varandra. Det är bara bra om det byggs fler tankstationer, då får privatbilister verkligen möjlighet att köra sina bilar på biogas och flera kommer säkert att välja det drivmedlet, säger Gripenberg.

- Ingen vill ju köpa en bil som de inte kan tanka. Jag är helt säker på att de gasdrivna bilarna blir fler bara det finns ställen att tanka, säger Nyman.

Stort biogasprojekt i Pedersöre

Tankstationen i Pedersöre är första anhalt i ett stort bioprojekt som kostar 9,5 miljoner och tar fyra till fem år att förverkliga.

Bolaget bakom satsningen är PK Biogas Ab, ett samarbete mellan Pedersöre kommuns dotterbolag och lokala företag.

Nu hänger det på staten, Kjell Gripenberg säger att Antti Rinnes regering lovat pengar till biogasprojekt.

Men frågan är när och hur mycket.

Enkelt att ansöka om stöd

Jan-Ove Nyman har redan beviljats statligt stöd på fyrtio procent av kostnaderna. Nyman ska bygga tankstationen intill riksväg åtta i Kronoby och hoppas att den är klar i juni eller juli nästa sommar.

- Det var förvånansvärt lätt att söka stöd helt praktiskt, det var ingen komplicerad ansökningsprocess, säger Nyman.

Men billigt är det inte, drygt en halv miljon euro kostar tankstationen och staten står för 40 procent av kostnaderna.

- Men stödet utbetalas först när tankstationen är klar. Jag har tagit med några aktionärer och sen blir det Finnvera och banken. Det håller på att lösa sig med den ekonomiska biten, säger Nyman.

Nyman säger att det ännu är lite svårt att få investerare med sig, det här med biogasbilar är ännu lite nytt och obekant.

Gasums gastankstation i Esbo.
Biogas tankas. Gasums gastankstation i Esbo. Bild: Yle/Kjell Lindroos Biogasdrivna fordon,biogas,Gasum group,gastankstation

Folk hör av sig till Snellmans

På Snellmans har man inte ens sökt stöd utan bygger för egna pengar. I Jeppo fick man inget stöd och på Snellmans misstänkte man också att det var chanslöst att ansöka. Det säger Markus Snellman som är teknisk chef.

I november kan man alltså tanka biogas ute i Granholmen strax utanför Jakobstad om allt går enligt planerna.

Snellman är inte heller orolig för att biogasstationerna nu dyker upp på flera håll.

- Många som jobbar på Snellmans har hört sig för om möjligheten att tanka biogas och även andra människor har hört av sig. Det finns utrymme för flera tankstationer för biogas, säger Snellman.

I dag finns det drygt 8000 biogasbilar i hela landet.