Hoppa till huvudinnehåll

Ville Heinola imponerar på Winnipegs tränare: ”Han förtjänar en plats i NHL”

Ville Heinola ler efter att ha blivit vald som nummer 20 i draften.
Ville Heinola draftades i första omgången i somras. Ville Heinola ler efter att ha blivit vald som nummer 20 i draften. Bild: Derek Cain/Icon Sportswire/AOP Ville Heinola,Winnipeg Jets,NHL Entry Draft 2019

Mycket tyder på att backen Ville Heinola kommer att finnas med i Winnipegs trupp då NHL-säsongen kör igång om några dagar. 18-åringen har gjort en stark försäsong och tränaren Paul Maurice är inte sen att ge beröm.

Winnipeg Jets hade det 20:e valet i den första omgången i sommarens draft. Den kanadensiska klubben valde att satsa på en back och plockade Ville Heinola.

Heinola åkte direkt över till Winnipeg för att jaga NHL-drömmen och under försäsongen har han fått mycket istid och imponerat.

18-åringen från Honkajoki har gjort två poäng på fyra träningsmatcher och nu är han nära en plats i NHL-truppen.

– På basen av det han gjort under träningslägret så kan man argumentera för att han förtjänar han en plats i NHL. Han läser spelet bra, hittar ytor och rör sig bra med pucken.

– Vi är väldigt exalterade. Frågan är bara vad som är bäst för Winnipeg och hur vi kan få ut allt ur honom, säger Winnipegs tränare Paul Maurice på klubbens webbplats.

Paul Maurice står bakom Winnipegs bänk.
Paul Maurice. Paul Maurice står bakom Winnipegs bänk. Bild: Daniel Lea/CSM/REX/All Over Press NHL,ishockey,Winnipeg Jets,Paul Maurice

"Kommer att spela matcher för Winnipeg"

Winnipeg inleder säsongen under natten till fredag då man möter New York Rangers. Konkurrensen bland backarna i klubben är inte stenhård och det talar till Heinolas fördel.

Dessutom är veteranen Dustin Byfugliens framtid i klubben osäker. Han har inte medverkat på träningslägret och funderar nu på sin framtid i NHL.

Paul Maurice räknar med att vi kommer att få se Heinola i NHL-rinkarna den här säsongen.

– Han kommer troligen att spela matcher för Winnipeg den här säsongen. Hur många vet jag inte, säger Maurice.

Om Heinola inte tar en plats i truppen så lär han återvända till ishockeyligan och Lukko. Han har ett rookiekontrakt som träder i kraft då han spelat tio matcher i NHL.

Joona Luoto fanns också med i truppen in i det sista men klubben meddelade på måndagskvällen att han skickas till farmarligan.

Läs också