Hoppa till huvudinnehåll

Daniel Ståhl hälsar hem till mormor och Juhani Tamminen efter VM-guldet – isländska succétränaren: ”Daniel har växt som människa”

Jag är karl så jag gråter inte, säger en märkbart rörd och lycklig Daniel Ståhl efter VM-guldet i Doha. Bakom succén finns en mental mognad. När Ståhl steg upp på världseliten var han inte redo för uppståndelsen.

VM-guld, VM-guld, VM-guld, springer Daniel Ståhl runt och skriker på Khalifastadion med en svensk flagga virad runt sig. Några minuter tidigare har han blivit Sveriges första världsmästare i diskuskastning.

Han tar ut svängarna i firandet. Genast efter det sista kastet rusar han ut på gräset och under ärevarvet passar han på att springa över en häck som lagts fram inför finalen på herrarnas 400 meter häck.

– Det är en legendarisk dag, historiskt. Det är underbart, nu kom det där guldet. Jag är så stolt, jag har tränat stenhårt ett helt år för det här, tusen timmar i gymmet och på träningssalen, och rest runtom i världen och tävlat. Jag är så glad och stolt.

Rösten darrar när Ståhl berättar om sina känslor efter karriärens största bedrift.

– Inga tårar ännu. Jag är karl så jag gråter inte, säger han med ett skratt.

– Kanske hemma sen.

Förberedd på att Dacres passerar

Finalen var spännande in i det sista. Ståhl har kastat över 70 meter i tre tävlingar denna säsong men fick inte till en perfekt träff i VM-finalen. Den största utmanaren Fedrick Dacres låg en dryg halvmeter ifrån inför den sista omgången.

När jamaicanen inte klarade av att matcha Ståhls 67,59 i sitt sista kast kunde världsmästaren äntligen andas ut.

Daniel Ståhl i VM 2019.
Ståhl hade tagit silver på både VM och EM tidigare. Daniel Ståhl i VM 2019. Bild: EPA-EFE/All Over Press Daniel Ståhl

– Jag laddade om och räknade med att Fedrick kommer att kasta längre. I EM i fjol passerade (Andrius) Gudzius mig i sista, så jag var förberedd på att svara, berättar Ståhl om vad han tänkte under Dacres kast.

– 67 och en halv är inget särskilt bra resultat, men guldet är det enda som räknas. Mästerskap handlar bara om att ta medalj och min enda tanke var att vinna.

”En alldeles härlig isländsk man”

Bakom guldet finns ett lyckat samarbete med tränaren Vésteinn Hafsteinsson, som tidigare lotsat esten Gerd Kanter till olympisk och världsmästare. Under årens lopp har islänningen slipat fram en diamant ur det grova råmaterialet.

– Han har varit min vän under alla dessa år och vi har alltid roligt tillsammans på tävlingar och läger. En alldeles härlig isländsk man, berömmer Ståhl i Yles intervju.

Daniel Ståhl och tränaren Vesteinn Hafsteinsson.
Ståhl och Hafsteinsson trivs tillsammans. Daniel Ståhl och tränaren Vesteinn Hafsteinsson. Bild: imago/IBL/ All Over Press Daniel Ståhl,Vésteinn Hafsteinsson

Mycket jobb har gjorts på det mentala planet.

– Daniel kom in i världseliten med ett jättekast för fem år sedan, och klarade inte helt av att hantera det. Vi brottades med det de följande åren. Genombrottet kom 2017, han gjorde bra ifrån sig i VM och fortsatte på samma bana i EM.

– Det är en lång process med det mentala och sociala under många, många år, berättade Hafsteinsson några dagar före processen kulminerade i ett VM-guld.

Oftast börjar mötena med att jag frågar: Gillar du var du är? Gillar du vad du håller på med? Gillar du att vara nummer ett?― Vésteinn Hafsteinsson

Ståhl, 27, har jobbat med psyket tillsammans med den svenska olympiska kommitténs expert.

– Det har hjälpt oss oerhört mycket, säger Hafsteinsson. Vi har jobbat i åtta år och nu står vi här. Daniel är alltid bara sig själv. Men han har växt som människa, han är helt annorlunda nu än för 2-3 år sedan.

– Jag har väldigt många möten med Daniel och oftast börjar de med att jag frågar: Gillar du var du är? Gillar du vad du håller på med? Gillar du att vara nummer ett?

Och vad Ståhl brukar svara? Också det har ändrat längs med åren.

– När han fick det där världsledande kastet tidigt på säsongen 2014, så gillade han det inte alls. 2017 gillade han det till en viss del, men det kändes fortfarande lite obekant för honom. Men nu gillar han det. Han har helt enkelt vuxit in i sin roll.

Daniel Ståhl kastar diskus i VM
Daniel Ståhl kastar diskus i VM Bild: AFP / Lehtikuva friidrott,Daniel Ståhl

”Ses i hallen, coachen”

Före Vésteinn Hafsteinsson steg in i bilden tränades Daniel Ståhl av sina föräldrar. Mamma Taina är en Åbobördig tidigare kulstötare och diskuskastare.

– Det är svårt att förstå att han är så bra! Han är fortfarande lilla Daniel, som inte plockar upp sina kläder eller diskar efter sig. Han är våran son, men man fattar inte det, sade Taina i Yle Åbolands intervju i juni.

Daniels mormor bor kvar i Åbo och den färska världsmästaren skickar sin vana trogen hälsningar till sitt andra hemland i Yles sändning.

Men även en annan Åbobo får sin beskärda del.

– Hälsningar till alla i Finland! Hälsningar till mormor i Åbo och till Juhani Tamminen. Vi ses i Tutos ishall, coachen.