Hoppa till huvudinnehåll

Duplantis visade prov på iskalla nerver – VM-tvåa efter stor finalrysare: ”Ett silver är fantastiskt, jag är ändå bara 19 år”

Armand Duplantis och Sam Kendricks klappar om varandra.
Silver till Armand Duplantis och guld till Sam Kendricks. Armand Duplantis och Sam Kendricks klappar om varandra. Bild: EPA-EFE/All Over Press Armand Duplantis,Sam Kendricks

Nära var det att Sverige skulle få fira sitt andra VM-guld på två dagar, men amerikanen Sam Kendricks levererade när det som mest gällde. Armand Duplantis fick i stället nöja sig med silver i en högdramatisk final.

Som väntat var trion med amerikanen Sam Kendricks, polacken Piotr Lisek och svensken Armand Duplantis helt i en klass för sig i herrarnas stavfinal i Doha.

Kendricks klarade 592 direkt på sitt första försök, medan Duplantis till slut fixade höjden på sitt tredje. Piotr Lisek rev sitt första försök och valde sedan att stå över.

På 597 fick publiken först se två misslyckade försök av alla tre hoppare och Lisek blev därmed bronsmedaljör. Sedan visade Duplantis och Kendricks prov på nerver av stål. Först flög svensken över med darr på ribban – och strax därefter var även Kendricks över höjden.

Redan klassisk volt

Finalrysaren avslutades med höjden 602, som Duplantis inte klarat denna säsong. Det gjorde han inte i kväll heller.

Det behövde inte Kendricks heller göra, amerikanen blev världsmästare tack vare att han klarade 592 på sitt första försök och hade färre rivningar än Duplantis.

– Jag känner mig inte det minsta besviken. Jag gav hundra procent på varje höjd, i varje hopp, hade två gånger ryggen mot väggen men klarade pressen och gick över. Jag gjorde en lysande tävling, Sam var helt enkelt bättre, han förtjänar guldet, säger Duplantis.

– Ett silver är fantastiskt, jag är ändå bara 19 år och gör mitt andra VM. Bara att stå på prispallen är en stor framgång. Men jag är hungrig för mer, det är helt klart. Jag vill ha guld och nästa gång kommer jag att se till att jag tar det.

Armand Duplantis gör en bakåtvolt tillsammans med personerna han kommer att dela prispallen med.
Armand Duplantis gör en bakåtvolt tillsammans med personerna han kommer att dela prispallen med. Bild: EPA-EFE/All Over Press Armand Duplantis

Efter att tävlingen avgjorts sitter Duplantis och Kendricks bredvid varandra på hoppmadrassen, och efter ett tag rusar även bronsmannen Lisek med.

En stund senare drar trion en bakåtvolt tillsammans.

– Vi bara satt där och jag sa att vi borde gå ut och tacka publiken. Då sa Piotr att hej, vi gör en bakåtvolt! Jag och Sam var bara att okej, och så gjorde vi det. Inte tänkte vi desto mer på det och som tur skadade vi inte oss, säger Duplantis med ett skratt.

– Det var helt enkelt ett roligt ögonblick vänner emellan.

Duplantis hinner inte säga meningen till slut innan han får en vänlig dunk i ryggen. Mycket bra vänner, tillägger rösten bakom – Sam Kendricks.

”Mondo är prinsen”

Amerikanen försvarade sitt VM-guld från London 2017. Guldresultatet var det bästa i VM-sammanhang sedan 2001.

– Vi var alla på gränsen av vårt kunnande och det enda som fick oss att klättra högre och högre var kompisarna runtomkring, säger Kendricks och hyllar sedan ”Mondo” Duplantis.

– Mondo är en naturkraft. Jag kallar honom prinsen, han är stavhoppets framtid. Jag tror på allvar han kan slå världsrekordet en vacker dag.

Armand Duplantis firar med guld och bronsmedaljören i stavhopp, Doha första oktober 2019.
Lycklig medaljtrio. Armand Duplantis firar med guld och bronsmedaljören i stavhopp, Doha första oktober 2019. Bild: EPA-EFE/All Over Press Armand Duplantis,Sam Kendricks,Piotr Lisek

Sent spjutavgörande

På herrarnas 800 meter smet Donovan Brazier upp i ledning efter 500 meter och drog sedan ifrån. Amerikanen blev ohotad etta med tiden 1.42,34, vilket är nytt mästerskapsrekord. Silvermedaljören Amel Tuka var över en sekund långsammare.

Även damernas spjutfinal bjöd på dramatik. Kina såg inför den sjätte och avgörande rundan att vara på väg mot en dubbelseger, men australiensiskan Kelsey-Lee Barber ville annat.

Barber låg utanför pallplats inför det sista kastet, men 66,56 i avslutningsrundan räckte hela vägen till guld. Kinesiskorna Shiying Liu och Huihui Lyu tog hand om de andra medaljerna.

Kelsey-Lee Barber jublar med händerna i luften.
En tårögd Kelsey Lee-Barber fick fira VM-guld. Kelsey-Lee Barber jublar med händerna i luften. Bild: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press Kelsey-Lee Barber

I kvällens sista tävling knep USA:s Noah Lyles guld på 200 meter. Amerikanen vann på 19,83 och även de två andra medaljörerna lyckades underskrida 20-sekundersgränsen.

Kanadas Andre De Grasse tog silver med tiden 19,95, medan den ecuadorianska bronsmedaljören Alex Quinonez var tre hundradelar sämre.

Artikeln uppdaterad med kommentarer kl. 00.05.

Läs också