Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesminister Ohisalo tackar polisen för insatsen i Kuopio: “Vi kunde kanske förebygga något värre”

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att polisen gjorde ett mycket bra jobb under våldsdådet mot yrkesinstitutet i Kuopio. Hon betonar att även om händelsen är mycket allvarlig så är Finland fortfarande ett av världens tryggaste länder.

En kvinna dog och tio personer skadades i våldsdådet i Savolax yrkesinstitut i Kuopio. Också gärningsmannen skadades allvarligt.

Inrikesminister Ohisalo beskriver händelsen som väldigt allvarlig.

– Så klart är det här väldigt allvarligt och jag framför mina kondoleanser till offren och deras anhöriga.

Hon kommenterar inte själva dådet närmare men lyfter fram att polisen och andra myndigheter gjorde ett bra jobb.

– Jag vill tacka polisen och andra myndigheter för att de har jobbat väldigt snabbt och gjort ett väldigt bra jobb så att vi kanske kunde förebygga något värre i dag.

Viktigt att öva farosituationer i skolorna

I och med att Finland har tidigare erfarenheter av skolattacker (Jokela 2007 och Kauhajoki 2008) vet både poliser och skolor numera hur man ska agera i den här typen av situationer.

– Efter de stora tidigare händelserna har skolor och polisen samarbetat och övat för om det skulle hända igen. Det är väldigt viktigt att vi fortsätter med det, säger Ohisalo.

Ohisalo kommenterar inte huruvida man vid yrkesinstitutet i Kuopio hade övat inför den här typen av situation.

Vad gör regeringen?

På frågan vad regeringen gör för att undvika fler våldsdåd lyfter Ohisalo upp tillskottet till polisen.

– Inom budgeten har vi bestämt att öka mängden poliser. Det betyder också,vilket jag har diskuterat med polisöverdirektören, att vi kommer att öka det förebyggande arbetet inom polisen.

Är det möjligt att helt undvika att sådant här händer?

– Det kan man aldrig säga. Men det kan man säga att Finland är fortfarande ett av de säkraste länderna i hela världen och det kommer vi att fortsätta jobba för.