Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm vill se åtgärder i Kvevlaxkorsningen

Korsning i Kvevlax
Kvevlaxkorsningen oroar beslutsfattarna i Korsholm. Korsning i Kvevlax Bild: Yle/Chanette Härus Riksväg 8,Riksväg,väg,trafik,korsningar (plats),Kvevlax

Det behövs snabba åtgärder för att trygga säkerheten vid Kvevlaxkorsningen på riksväg 8 i Korsholm. Det anser kommunstyrelsen som nu begär att NTM-centralen inom november skriftligen svarar på vilka åtgärder som kunde förverkligas i korsningen.

- Vi är väldigt oroade. Korsningen är inte trygg, det är bara en tidsfråga innan det sker olyckor där, säger styrelseordförande Samuel Broman (SFP).

Problemet enligt Broman är att fordon från sidovägarna inte kommer ut på riksväg 8.

- Man måste chansa och sticka ut nosen och då blir det farliga situationer.

Rondell skulle minska smidigheten

Korsholm har i flera års tid uppmanat vägmyndigheterna att förbättra korsningen. Men en rondell eller trafikljus har NTM-centralen inte gått med på eftersom det sänker hastigheten och gör att trafiken inte löper smidigt. Då återstår endast alternativet med en planskild korsning.

Hastighetsbegränsningen i korsningen har sänkts till 60 km i timmen och fartkameror har monterats. Men Korsholm vill nu se en plan för korsningen och tillfälliga lösningar eftersom det kan ta tid att driva igenom och få finansiering för en slutlig lösning.

Tillfälliga lösningar kunde till exempel vara en breddning av vägen för av- och påkörningsfiler eller trafikljus i rusningstid.

Mellan 8000 och 10 000 fordon kör genom Kvevlaxkorsningen varje dygn och antalet ökar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten