Hoppa till huvudinnehåll

Medeltiden hälsade på hos de äldre i Brandbackens servicehus i Borgå: ”Dagarna blir annars lätt jättelånga”

Medeltida kväll på äldreboende.
Under kvällen var det titt som tätt dags för ringlekar. Medeltida kväll på äldreboende. Bild: Yle/Mikael Kokkola äldreomsorg,äldreboende,brandbackens servicecenter

Dans, skratt och doften av mustig mat fyller slottssalen i Brandbackens servicehus på tisdag kväll.

Runt långborden sitter invånare och personal. Menyn är medeltida och mångsidig.

– Vi har grynkorv, ugnsbakade rotfrukter, gröt, och svagdricka på menyn, säger Mona Tulokainen, som bland annat jobbar i köket.

Ungefär en gång i månaden samlas alla i Brandbacken för att fira en stund tillsammans.

– Det här är något extra för våra boenden. Dagarna blir annars lätt jättelånga för dem om vi inte hittar på något särskilt, säger hon.

Medeltida kväll på äldreboende.
Maini Lindberg och Brandbackens munk. Medeltida kväll på äldreboende. Bild: Yle/Mikael Kokkola äldreomsorg,äldreboende,maini lindberg

Vid ett av borden sitter Maini Lindberg, 87 år gammal och en äkta barfota Borgåflicka. Hon har en vacker liten mantel på sig, som medeltida klädsel.

– Jag har hållit sällskap här vid vårt bord med vänner, säger hon. Vi har det riktigt roligt.

Den medeltida maten föll henne inte riktigt i smaken, men själva kvällen är det inget fel på.

– Det är trevligt att det ordnas allt möjligt. Det här är åt oss gamlingar mycket bra, säger Maini Lindberg. Här är mysigt.

Mitt i festsalen blir det dans i form av ringlekar. En av de äldre männen hjälps på benen och han verkar vara nöjd över att få hålla om en medeltida slottsjungfru.

Medeltida kväll på äldreboende.
En del av Borgå Lions Club Rosé. Medeltida kväll på äldreboende. Bild: Yle/Mikael Kokkola äldreomsorg,äldreboende,brandbackens servicecenter

– Nu fortsätter vi festen med dans och musik, så länge de orkar, säger Mona Tulokainen. På Brandbacken bor ett 50-tal äldre.

För dans och fina dräkter svarar Borgå Lions Club Rosé. Till den hör ett 20-tal kvinnor som satsar på att kombinera medeltida kläder, mat och fester med välgörenhet.

Större medeltida fest i Borgå

– Hittills har vi arrangerat två större kvällar med över 100 gäster, säger Marjukka Taos. Alla intäkter går till välgörenhet.

Club Rosé har stora planer för Borgå och nästa sommar.

– Vi vill under ett helt veckoslut skapa ett medeltida evenemang i Borgå, både vid åstranden och uppe kring domkyrkan, säger hon.

Tanken är att aktivera allt från hantverkare till företagare.

– Vi försöker nu lansera idén för staden. Om man inte i Borgå har medeltida evenemang så var har man dem då, undrar hon.

De medeltida kvinnorna ska också snart göra ett motsvarande besök i Äppelbackens servicehus.

Mat på medeltida kväll.
Korven som inte alla gillade. Mat på medeltida kväll. Bild: Yle/Mikael Kokkola äldreomsorg,äldreboende,brandbackens servicecenter

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland