Hoppa till huvudinnehåll

“När jag började studera kunde jag inte välja alkoholfritt som alternativ”- studenter berättar om hur det var att vara nykter, när alla andra drack

En studerande dricker direkt från en flaska.
Det alkoholfria utbudet har ökat enormt på bara några år säger de alumner och äldre studerande vi pratat med. En studerande dricker direkt från en flaska. Bild: Yle/Roger Källman studerande,drickande

Idag är det enklare att vara nykter och välja alkoholfritt som student. Även attityderna mot dem som väljer att inte dricka har ändrats på bara några år. Det anser de alumner och äldre studenter som Yle Åboland pratat med.

Hur känns det att vara nykter bland sina vänner? Yle Åboland har träffat några studenter som delar med sig av sina erfarenheter och tipsar om hur man kan vara alkoholfri under sin studietid eller på vissa evenemang.

Äldre studenten Johanna Aintila och alumnerna Lukas Söderqvist och Lucas Mattsson har alla valt att leva mer eller mindre nyktert, både under och efter studietiden.

När jag var gulis var det ganska tabubelagt ännu och man fick ganska starka reaktioner när man sa att man inte dricker.― Lucas Mattsson, alumn från Åbo Akademi

"Jag festade ganska hårt i början av min studietid"

en kvinna står i höstkläder på en bakgård med trästaket och höghus
Johanna Aintila säger att hon får en "socialfylla" de gånger hon väljer att inte dricka alkohol. en kvinna står i höstkläder på en bakgård med trästaket och höghus Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,florakören

Johanna Aintila studerar psykologi vid Åbo Universitet sedan 2013, men var också student vid Åbo Akademi ett år innan, 2012.

Hon berättar att hon drack ganska mycket i början av studietiden på studentföreningarnas sitsar, det vill säga mindre fester.

Jag festade ganska hårt i början av studierna, men i något skede var det inte så roligt att dricka så mycket.

Aintila valde därefter att testa på alkoholfria drinkar när hon var ute och festade och hon märkte snabbt att hon hade lika roligt som tidigare.

Var inte rädd att vara alkoholfri, det är ditt val. Du kan ha lika roligt som tidigare, om inte ännu roligare.

"Klimatet förändrades - nu finns det alltid alkoholfria alternativ på sitsar"

Lucas Mattsson började studera nationalekonomi vid Åbo Akademi 2013, och är nu färdig med studierna och bor på Åland.

Han har kört alkoholfritt under i stort sett hela sin studietid och anser att attityderna förändrats mycket under de år han studerade.

en man som ler i blå skjorta och svart munkjacka
Lucas Mattsson använde idrotten som ursäkt när någon undrade varför han inte drack. en man som ler i blå skjorta och svart munkjacka Bild: Privat unga vuxna,lucas mattsson

- När jag var gulis var det ganska tabubelagt ännu och man fick ganska starka reaktioner när man sa att man inte dricker.

Valmöjligheterna var då också helt annorlunda än vad de är idag, enligt Mattsson.

- Under hela mitt gulisår fanns det egentligen inte en möjlighet att välja alkoholfritt på en sits, så om man ville ha cola eller något till sitsen måste man prata med någon av de ansvariga.

- Men det ändrades under de följande åren. Nu finns det alltid alkoholfria alternativ, på alla evenemang.

Jag har hunnit gå på årsfester och betalat närmare 100 euro för att sitta och dricka vatten. Och det är inte särskilt roligt.

"Jag tänkte att det skulle vara fruktansvärt att vara nykter"

Lukas Söderqvist började studera samhällsvetenskaper vid Åbo Akademi 2013 och blev färdig 2018.

De två senaste åren har han levt helt nykter och säger att det inte är så farligt som han först trodde.

- Jag tänkte att det skulle var alldeles fruktansvärt, men det visade sig att det inte är det. För det mesta så är det just för människorna som jag är där, inte för alkoholen.

en man i grå tröja står vid en gata i centrala åbo
Lukas Söderqvist är nykter sedan två år tillbaka och trivs med det. en man i grå tröja står vid en gata i centrala åbo Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,lukas söderqvist
Jag upplever inte att jag på något sätt är en bättre människa för att jag inte dricker och jag försöker göra det jättetydligt för folk att bara för att jag inte dricker betyder det inte att det skulle vara ett fel val att de dricker.
fastlaskiainen i åbo 2019 - isberg och titanic
Arkivbild från Fastlaskiainen 2019. De senaste åren har det blivit allt lättare att välja alkoholfritt på studieevenemang. fastlaskiainen i åbo 2019 - isberg och titanic Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,studerande,fastlaskiainen

Hur gör du helt konkret när du är på fest med dina vänner? Dricker du något alls då?

- Att skåla är en härlig kulturdel, så definitivt brukar jag ta någonting. Vi var ute på en afterwork nyligen och inte var det något konstigt att jag hade ett vattenglas och de andra hade vin.

Har du något tips när det gäller att dricka alkoholfritt när man är ute med sina vänner?

- Jag rekommenderar att fråga efter en överraskningsdrink som är alkoholfri, då brukar det bli spännande.

Hur mycket press och förväntan finns det på att dricka alkohol på studieevenemang?

2. En aning. Att dricka alkohol på studiefester anses mer normalt än att vara nykter.
47.3% (201 röster)
3. Inte alls. Jag upplever att alla får välja helt själva ifall de dricker eller inte.
34.1% (145 röster)
1. Mycket. Man förväntas dricka mer alkohol än man kanske vill.
18.6% (79 röster)
Antal avgivna röster: 425