Hoppa till huvudinnehåll

Polisen sköt skarpt i Hongkong - minst en demonstrant skottskadad

Polisen i Hongkong har för första gången skjutit skarpt mot demonstranter som trotsade dagens demonstrationsförbud
Polisen i Hongkong har för första gången skjutit skarpt mot demonstranter som trotsade dagens demonstrationsförbud Polisen i Hongkong har för första gången skjutit skarpt mot demonstranter som trotsade dagens demonstrationsförbud Hongkong

Åtminstone 15 demonstranter har skadats i våldsamma sammandrabbningar med polisen i Hongkong, som för första gången har använt skjutvapen mot aktivister. En 17-årig aktivist skottskadades då han träffades i bröstet.

En polisman öppnade eld mot demonstranter med sin tjänstepistol då en grupp poliser angreps av unga demonstranter, uppger poliskällor.

- En officer avfyrade sitt vapen då han angreps och en demonstrant träffades i bröstet i distriktet Tsuen Wan.

Den skottskadade aktivisten fick första hjälp på platsen och togs sedan in på sjukhuset,enligt polisen.

Det här var första gången som polisen sköt skarpt mot demonstranter sedan massprotesterna började för nära fyra månader sedan.

Polisen har skjutit varningsskott tidigare men man har fram till nu främst använt vattenkanoner, tårgas, pepparsprej samt gummiklädda kulor för att skingra demonstranter.

Det är tills vidare oklart om skottlossningen orsakades av att polisen har fått nya, skärpta order om hur de skall stoppa demonstranter.

Under eftermiddagen fick en annan demonstrant allvarliga skador då en personbil körde över honom. Bilen försvann snabbt från platsen och det är oklart om påkörningen var en medveten handling.

Polisen har tidigare anlitat medlemmar av Hongkongs kriminella så kallade triader för att angripa och trakassera demonstranter, men det är oklart om det var det det var frågan om vid påkörningen.

Den ansedda tidningen South China Morning Posts reporter rapporterade också om hur aktivister har satt upp nät tvärsöver gatorna för att förhindra polisbilar och motorcykelpoliser från att
omgruppera sig för att angripa aktivister.

Myndigheterna hade förbjudit alla större demonstrationer idag, då Folkrepubliken Kina firar sin 70 -årsdag, men dagens demonstrationer är ändå bland de mest omfattande sedan protesterna bröt ut i somras.

Protester och våldsamma sammandrabbningar med polisen förekom på minst sex olika håll i staden, bland annat i affärskvarteren i stadskärnan, i regeringskvarteren i närheten och i stadsdelen Kowloon på andra sidan om hamnen.

Det lokala parlamentet evakuerades då demonstranter närmade sig området. Polisen avfyrade tårgasgranater mot demonstranterna, av vilka en del svarade med att slänga brandbomber mot kravallpoliserna.

Demonstranter med paraplyn i en tårgasdimma, Hongkong den första oktober 2019.
Demonstranter drabbade samman med kravallpolis på flera olika håll i Hongkong på Kinas 70 självständighetsdag Demonstranter med paraplyn i en tårgasdimma, Hongkong den första oktober 2019. Hongkong

Polisen anklagar demonstranterna för kravaller och för att ha skadat ett antal poliser och journalister med sina brandbomber och med "något slag av frätande vätska" som de slängde mot poliserna.

Många demonstranter hade kännspaka, så kallade Guy Fawkes svartvita ansiktsmasker på sig.

En del av dem försökte storma parlamentet medan andra angrep metro- och tågstationer som myndigheterna hade stängt igen för att göra det svårare för demonstranter att röra sig i staden.

Aktivisterna hävdar att minst 100 000 demonstranter deltog i protesterna trots det massiva säkerhetspådraget.


Källor: Reuters,AFP, South China Morning Post