Hoppa till huvudinnehåll

Vet du hur ofta du ska förstärka stelkrampsvaccinet? Få finländare kan svaret

Stelkrampsvaccinsspruta fotad med ett vaccinkort i bakgrunden.
I fjol ändrade reglerna för när vuxna ska förstärka vaccinet. Stelkrampsvaccinsspruta fotad med ett vaccinkort i bakgrunden. Bild: Lehtikuva Stelkramp,difteri-stelkrampsvaccin,stelkramp

Endast var fjärde finländare vet i vilken ålder man ska förstärka sitt stelkrampsvaccin (tetanusvaccin), visar en undersökning av Institutet för hälsa och välfärd THL. Det kan vara mycket farligt att glömma vaccinationen. 1–2 av tio dör om stelkramp inte behandlas.

I fjol ändrade reglerna för när vuxna ska förstärka vaccinet. Nu för tiden ska grundvaccinationsserien som fås som barn förstärkas när man är 25, 45 och 65 år.

Efter att man fyllt 65 ska vaccinet förstärkas med tio års mellanrum.

Var och en ska ha ett giltigt vaccinationsskydd mot stelkramp, det vill säga tetanusvaccinationen, i kraft. Stelkramp orsakas av nervgiftet från bakterien Clostridium tetani som kommit in i ett sår.

Vårdpersonal måste öka medvetenheten, anser THL

Barn får vaccinet på rådgivningen och i skolan, men vuxna måste komma ihåg att förstärka vaccinet på sin hälsostation.

Vaccinet mot stelkramp, även kallat tetanus, är gratis och ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.

1–2 av tio dör om stelkrampen inte behandlas.

– Aktörerna inom hälso- och sjukvården bör öka medvetenheten om det nya vaccinationsschemat, säger överläkare Ulpu Elonsalo vid THL i ett pressmeddelande.

Endast en av fyra finländare vet hur ofta vaccinet måste förstärkas, men de flesta vet ändå vad som orsakar stelkramp. Exempelvis ett sår eller ett bett av ett djur kan leda till insjuknande.

8-åring vaccineras i armen.
Vaccinet är gratis och vuxna får det på hälsostationen. 8-åring vaccineras i armen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press vaccin,vaccinering,hälsovård

Symtom på sjukdomen är smärtsamma muskelspasmer.

– Största delen av finländarna idkar exempelvis friluftsliv, gör trädgårdsarbete eller reser någon gång utomlands. Därför är det viktigt att se till att det egna vaccinationsskyddet alltid är i kraft, säger Elonsalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Hälsa