Hoppa till huvudinnehåll

Arkitektstuderande från Stockholm gör upp planer för Wärtsiläområdet i Vasa: ”Det känns spännande”

Två unga killar i svart.
Roderick Crafoord och Anton Eriksson från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Två unga killar i svart. Bild: Yle/Anna Kurtén studerande,Anton Eriksson

Roderick Crafoord och Anton Eriksson studerar arkitektur vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. De befinner sig just nu i Vasa för att fundera på vad man kunde göra av Wärtsiläs fabriksområde i Vöråstan i framtiden. Ett spännande projekt, säger de.

Vasa stads planläggning har tillsammans med konstnärskollektivet Platform bjudit in arkitektstuderande från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm för att undersöka vad man kunde göra av Wärtsiläs fabriksområde i Vöråstan i Vasa.

Området blir tomt då Wärtsilä flyttar till Vasklot år 2021.

Projektet är en del av planläggningens bakgrundsutredning för området - och studerandena får studiepoäng för projektet inom ramen för en kurs de går.

Positivt första intryck av Vasa

Den här veckan är arkitektstuderandena från Stockholm i Vasa för att bekanta sig med Wärtsiläområdet. Det handlar om ett 15-tal magistersstuderande som studerar fjärde eller femte året vid Kungliga Tekniska Högskolan.

På tisdagen fick studerandena träffa Vasa stads planläggningsavdelning och höra bakgrundsinformation om Wärtsiläområdet och staden.

En grupp unga människor klistrar upp affischer.
KTH-studerandena träffade Vasa stads planläggningsavdelning och fick information om Vasa och projektet på tisdagen. En grupp unga människor klistrar upp affischer. Bild: Yle/Anna Kurtén studerande

Roderick Crafoord säger att det första intrycket av Vasa är positivt.

- Det vanliga är att man åker på studieresa till Tokyo, Venedig eller andra stora städer, så det känns kul att komma någonstans där allt känns lite mer verkligt och där man har en identitet att jobba med på något sätt.

Handlar inte bara om byggnader

Studerandena har inte ännu hunnit bekanta sig med själva Wärtsiläområdet och har därför inga konkreta idéer i det här skedet, men Roderick Crafoord tror på att arbeta mycket med social integration.

Ung man klädd i svart.
Roderick Crafoord. Ung man klädd i svart. Bild: Yle/Anna Kurtén studerande,Roderick Crafoord

- Det är den lite mer komplexa idén med arkitektur, att det inte bara handlar om byggnader utan kanske mer om mellanrummet mellan byggnaderna. Vad som händer där och hur man använder arkitektur för att få människor att prata med varandra, laga mat med varandra, samsas i trafiken eller gå med sina barn till dagis

- Jag tror det är viktigt att man som arkitekt försöker undvika att bara tänka på vad som ska byggas.

När man väl bygger tycker Crafoord att man ska använda sig av det som finns på Wärtsiläområdet.

- Jag vet att där finns kulturellt intressanta byggnader, vatten, en park och tågräls. Det ska man använda, istället för att försöka göra Vasa till ett nytt Manhattan och bygga på höjden.

Studiekompisen Anton Eriksson är också taggad på att jobba med Wärtsiläområdet.

- Det känns spännande. Vi har tidigare varit i Helsingfors och gjort ett projekt och nu är det kul att vara i Vasa, en ny stad och nya utmaningar. I slutet av veckan kommer vi att ha en bra bild av hur vi kan utveckla det här området.

Kan hämta inspiration från Stockholm

Anton Eriksson säger att man först kommer att bekanta sig med området, skriva ner anteckningar och sedan gå över till att skissa och jobba mer med detaljer.

- Det är en process som pågår hela tiden så man leker med idéer och gör mycket research och sedan kommer man fram till ett förslag man gillar.

En grupp studerande hänger upp affischer.
Studerandena ska först ta sig an projektet i par och sedan individuellt. En grupp studerande hänger upp affischer. Bild: Yle / Anna Kurtén studerande

Den här veckan kommer studerandena att jobba två och två. Senare gör man ett individuellt projekt av det hela.

- Då får man själv fokusera på vad man vill göra med området, om man ska göra bostäder, konserthall eller vad det nu kan vara, säger Eriksson.

Han tror att man kanske kunde hämta inspiration från ombyggnaden av Värtahamnen i Stockholm som pågår som bäst.

- Det kanske kan jämföras med industriområdet här, säger han.

Studerande kan bidra med helt nya idéer

Orsaken till att man bjudit in studerande att delta i planeringen av Wärtsiläområdet är att man vill ha nya idéer, säger Emma Pitkäjärvi som är planläggningsarkitekt vid Vasa stad.

Det är Johan Bäckman, ordförande för konstnärskollektivet Platform, som varit i kontakt med Vasa stad och ordnat projektet.

Kvinna med ljust hår klädd i grått.
Emma Pitkäjärvi, planläggningsarkitekt, Vasa stad. Kvinna med ljust hår klädd i grått. Bild: Yle/Anna Kurtén planläggningsarkitekter,emma pitkäjärvi

- Vi hoppas att vi ska få olika förslag på hur man skulle kunna utveckla området. Det är ju ett väldigt intressant område och det finns väldigt mycket potential, säger Emma Pitkäjärvi.

- Studerandena är unga människor från olika ställen så de har säkert många intressanta idéer om vad man kunde göra här - kanske någonting vi inte har tänkt på.

Från stadens sida hoppas man att det blir olika typer av funktioner på Wärtsiläområdet, inte bara boende till exempel.

- Vi hoppas på att få olika funktioner och kanske något helt nytt. Någonting som alla i Vasa skulle kunna utnyttja och ha glädje av.

Allt byggs knappast direkt

Det är Wärtsilä som äger området och de har också egna visioner och tankar om vad det ska bli av området, säger Emma Pitkäjärvi.

- Men vi jobbar med det nu inom stadsplaneringen och så får vi se vad det blir i slutändan. Det är ett stort område och vi planerar också ganska mycket annat i centrum så allt kommer säkert inte att byggas direkt utan det blir säkert någon form av övergång.

Efter att KTH-studerandena samlat information i Vasa hela veckan jobbar de vidare med projektet hela hösten.

- Temat för deras kurs är periferi. Det är ett intressant tema. De funderar på vad som händer i områden som inte är storstäder. De kommer ju från Stockholm och andra stora städer så för dem är ju Vasa, om inte periferi så i alla fall en mindre stad. Det kommer vi att jobba tillsammans med dem kring.

När studerandena avslutat sitt projekt ordnas en utställning på Platform.

- Då får vi se vad de kommit fram till. Det blir intressant, säger Emma Pitkäjärvi.

Läs också