Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnson euforisk vid de konservativas möte i Manchester: Låt oss få brexit gjort och öppna egna nya avtal med resten av världen

Boris Johnson talade i Manchester inför Tories 1.10.2019
Boris Johnson talade i Manchester inför Tories 2.10.2019 Boris Johnson talade i Manchester inför Tories 1.10.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Oli Scarff Boris Johnson,Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har presenterat sina visioner för framtiden och hur det konservativa partiet ska leda landet ut ur EU.

- Det behövs en kompromiss som också den andra parten bör kunna gå med på. Alternativet är inget avtal - och det vill vi inte - men vi är redo för det, sade Johnson.

Boris Johnson talade vid det konservativa Tory-partiets konferens i Manchester. Han anklagade parlamentet för att vägra genomföra brexit, vägra göra något konstruktivt och vägra ordna parlamentsval.

Vi måste ut före den 31 oktober - oavsett allt. Låt oss genomföra brexit!― Boris Johnson i Manchester 2.10.2019

- Vi är européer - inte antieuropéer. Men efter 45 år av verkligt dramatiska konstitutionella förändringar så måste vi skapa en ny relation med EU.

Johnson försäkrade att Storbritannien ska ha kontroll över sin egen handelspolitik. Också unionen mellan Storbritannien och Nordirland ska skyddas.

Johnson: Ingen hård gräns på den irländska ön

Johnson sade att han inte vill gå med på kontroller vid eller nära gränsen i Nordirland, och att han respekterar fredsprocessen och fredsavtalet på Nordirland.

Han lovade att jordbrukarna och företagarna på båda sidor om gränsen på Irland ska skyddas, och hänvisade till sin plan på att använda tekniska lösningar för att se till att det inte uppstår en hård gräns på den irländska ön.

Han riktade sig också till Skottland och lovade att skydda fisket.

Johnson utlovade handelsavtal över hela världen

Boris Johnson var också euforisk över alla nya handelsmöjligheter som kommer att öppna sig för Storbritannien.

- Vi kan ha egna handelsavtal över hela världen. Det finns massor med länder som längtar efter det. Vi har otroliga möjligheter och vi har gamla vänner som söker nytt samarbete.

Han såg också en vision av Storbritannien som det land som visar vägen för andra med ren, grön teknologi.

Johnson utlovade högre löner, sänkta skatter och en utveckling av
infrastrukturen.

Vidare hänvisade han till Storbritanniens roll i historien, och påpekade att det var britterna som visade riktningen då det gällde industrialiseringen och emancipationen.

Boris Johnson påpekade att idéer kan vara kontroversiella och svåra att verkställa men att Storbritannien alltid har vågat vara annorlunda och att det är dags att göra det som ingen trodde på.

Snabbfakta: EU:s yttre landgräns finns på Irland

 • Efter brexit går EU:s yttre landgräns mellan det brittiska Nordirland och EU-landet Irland. Gränsarrangemangen har varit en av de svåraste frågorna för det brittiska utträdet ur EU.
 • Premiärminister Boris Johnon har konstaterat att ett självständigt land måste ha en tullzon och kontroller. Han vill ha ett alternativ till den så kallade nödlösningen (backstop) som innebär en öppen gräns mellan Irland och Nordirland efter brexit.
 • En hård gräns med staket, gränsbevakare, kontroller och polisnärvaro mellan Irland och Nordirland befaras kunna leda till ökad spänning i området.
 • Både EU och Storbritannien har sagt att fredsavtalet från 1998 måste respekteras. Att luckra upp gränsen mellan Irland och Nordirland har varit en viktig del av fredsprocessen.
 • Fredsavtalet gjorde slut på en blodig konflikt men problemen på Nordirland sägs leva kvar under ytan trots fredsprocessen. En del nordirländare befarar att det inte behövs mycket för att situationen ska eskalera på nytt.

Nordirlands blodiga konflikt - vad handlade det om?

 • Konflikten i Nordirland sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden
 • Trots att man talar om protestanter och katoliker, handlar det i första hand inte om religiösa motsättningar utan om social diskriminering
 • Irland blev självständigt från Storbritannien år 1922, medan de sex nordirländska grevskapen stannade kvar under brittiskt styre
 • Den nordirländska provinsen styrdes av en protestantisk majoritet som diskriminerade den katolska befolkningen
 • Mot slutet av 1960-talet började en fredlig medborgarorganisation kräva lika rättigheter för alla
 • Protestanterna såg sin maktställning hotad och svarade med våld
 • Konflikten eskalerade till en väpnad konflikt där IRA slogs för ett enat Irland medan olika protestantiska paramilitära grupper slogs för att Nordirland skulle förbli brittiskt
 • Den brittiska armén skickades till Nordirland för att upprätthålla ordningen år 1969 och gjorde sig också skyldig till mycket våld
 • Under konflikten förekom militärkontroller på motorvägarna men hela gränsen mot Irland kunde aldrig kontrolleras
 • Över 3 700 personer dödades i konflikten
 • År 1998 slöts ett fredsavtal, Långfredagsavtalet, som gav Nordirland ett begränsat självstyre
 • Avtalet löste inte alla problem och det nordirländska samhället är fortfarande mycket delat
 • Konflikten anses ha tagit slut år 2007 när Nordirland fick en provinsregering där både protestanter och katoliker är representerade

Enligt förhandsuppgifter skulle Nordirland stanna kvar på EU:s inre marknad, åtminstone i fråga om jordbruks- och industrisektorn men inte ingå i tullunionen.

- Det kunde finnas någon form av tullkontroll mellan Irland och Nordirland - men kontrollerna skulle finnas på ett visst avstånd från gränsen och vara "finkänsliga och minimala" och inte kräva ny infrastruktur, sade Johnson i dag till BBC.

Premiärminister Johnson har sagt att om hans avtalsförslag inte duger så blir det ett avtalslöst utträde ur EU den sista oktober.

Det brittiska parlamentet har dock å sin sida slagit fast att premiärministern måste be om att brexit skjuts fram med tre månader om inte parterna har enats om ett utträdesavtal den 19 oktober.

Se premiärminister Boris Johnson tala inför Tories: