Hoppa till huvudinnehåll

Ett år sedan knivhuggning på Vamia: "Vi har blivit mer lyhörda"

Två kvinnor står utomhus framför en trappa och ser in i kameran.
Rektor Åsa Stenbacka på Vamia och kurator Lena Valkeakari på Yrkesakademin i Österbotten säger att det är viktigt att varja enskild individ känner sig sedd. Två kvinnor står utomhus framför en trappa och ser in i kameran. Bild: Yle/Malin Hulkki Vamia,Lena Valkeakari

För ett år sedan knivhöggs en kvinna av sin exman på yrkesinstitutet Vamia i Vasa. Nu säger rektorn på Vamia och kuratorn på YA att de blivit mer lyhörda. Men de är mycket medvetna om att det som hände i Kuopio på tisdagen också kan hända på deras skola.

Vid lunchtid på tisdagen dödades en kvinna och flera personer skadades på Savolax yrkesinstitut i Kuopio då en studerande gav sig på dem med ett sabelliknande eggvapen. Tio personer skadades, varav en är gärningsmannen.

Samtidigt är det bara ett år sedan en kvinnlig studerande knivhöggs av sin medstuderande som också var hennes exman på Vamia i Vasa.

Polisbil utanför Vamia i Vasa.
Den 2 oktober 2018 knivhöggs en kvinna på Vamia i Vasa. Kvinnan överlevde och gärningsmannen fick fem års fängelsestraff. Polisbil utanför Vamia i Vasa. Bild: Yle/Jonas Mastosalo Polis,vamia

Rektor Åsa Stenbacka på Vamia säger att det som hände i Kuopio är hjärtskärande.

- Man kommer ju att tänka på det som vi gick igenom för ett år sedan. Men jag tänker förstås också på alla anhöriga, alla studerande och också på personalen där på skolan i Kuopio, säger Stenbacka.

"Det som skedde i Kuopio skulle lika bra ha kunnat ske här"

Det var vid lunchtid den 2 oktober 2018 som den 48-årige mannen knivhögg sin exfru inne i Vamias utrymmen. Bägge var studerande vid Vamia.

Tack vare ett snabbt ingripande från en utomstående kunde kvinnans liv räddas. Gärningsmannen fick fem års fängelsestraff för dråpförsök.

Har något förändrats sedan det här hände?

- Efter det som hände gick vi igenom precis allting för att se om vi kunde ha gjort något annorlunda. Vi har också gått igenom allt för att kunna förebygga sådant här, säger Stenbacka.

- Det som skedde i Kuopio skulle lika bra ha kunnat ske här. Vi måste vara väldigt lyhörda och realistiska.

Stenbacka säger att personalen har utbildats och olika säkerhetsplaner har gjorts upp.

- Vi har klara direktiv för hur man ska agera om det skulle ske något. På det sättet tycker jag att vi har gjort vad man kan göra. Alla i personalen är lyhörda i dag. Genast det finns något reagerar vi och reder ut och ser om det kan vara något.

Oro över säkerheten på skolorna i landet

Efter tisdagens händelse på yrkesinstitutet i Kuopio har personalen på Vamia informerats. Man har sett till att kuratorerna och hälsovårdarna är tillgängliga om det är någon som har behov av att prata.

Lena Valkeakari arbetar som kurator på Yrkesakademin i Österbotten (YA). Under onsdagen skulle hon delta i en kurs hela dagen men hon hade meddelat att hon fanns tillgänglig ifall någon behövde prata om det som skett.

Efter att Valkeakari hörde om dådet i Kuopio kände hon oro över säkerheten och tryggheten i skolorna runtom i landet.

- Samtidigt vet jag att vi jobbar mycket kring säkerhetsfrågor. Det är väldigt viktigt att varje enskild studerande känner sig trygg i skolan, säger Valkeakari.

Kan man förebygga att sådant här händer?

- Det är svårt att säga. Jag skulle säga att varje vuxen som jobbar inom skolan, oberoende om man är städare eller lärare, har ett ansvar att se till att den enskilda individen, studeranden, blir sedd varje dag.

Småprat kommer du långt med

Valkeakari säger att mycket ansvar ligger på lärarna att upptäcka om någon mår dåligt.

- Det betyder inte att läraren själv behöver ta tag i saken. Vi finns som gärna jobbar kring de här frågorna bara vi vet och är medvetna om vad som händer.

Finns det tecken som man ska reagera på?

- Jag brukar säga att man inte behöver vara bästa kompis med alla i klassen, men "small talk" som "kommer du och äter med mig", "hur var din helg" och "god morgon" kan få personer att känna sig som en i gruppen.

För att kunna närma sig en person som mår dåligt är samarbetet mellan skolan och hemmet jätteviktigt, anser Valkeakari.

- Det är klart att vi har ett stort ansvar i skolan men jag skulle gärna bolla ansvaret också till föräldrarna.