Hoppa till huvudinnehåll

Kristiina Mäkelä tänker fixa finalplats – "Inget utomjordiskt kommer att krävas"

Kristiina Mäkelä på presskonferens i Doha.
Krisiina Mäkelä tävlar i trestegskvalet på torsdagen. Kristiina Mäkelä på presskonferens i Doha. Bild: Lehtikuva friidrott,Kristiina Mäkelä (idrottare),tresteg

Trestegshopparen Kristiina Mäkelä har varit på resande fot sedan början av september. Efter träningsläger i både Sierra Nevada i Spanien och Belek i Turkiet har Mäkelä anlänt till Doha i Qatar där siktet nu är inställt på en VM-final.

Mäkelä utstrålar självsäkerhet då hon går igenom de förberedande träningslägren. Den långa tiden på resande fot har inte stört henne.

– Jag har inte en benägenhet att lida av hotelldöd. Jag tycker det är skönt att få fokusera på mitt.

Mäkelä reste hemifrån redan den 7 september, först till Sierra Nevada för att träna på hög höjd.

– Det är på samma ställe där vi brukar ladda upp inför inomhussäsongen. Det är något med den tunna luften som får min kropp att kännas bra. Åtminstone då vi fortsatte till Turkiet kändes det som om höghöjdsträningen haft önskad effekt, sade Mäkelä.

Tränaren Tuomas Sallinen gillade träningarna i Sierra Nevada som gjordes med hög intensitet.

– Det var satsning på styrka, snabbhet och spänst där. Vi fick koll på att återhämtningen fungerar som den ska, sade Sallinen.

– I Belek var fokus mera på teknik. Vid plankan får inga missar göras, och första stegets nedslag är viktigt. I början av hoppet vinner man metrar, i slutet av hoppet centimetrar, sade Sallinen.

Kvalgränsen 14,30 är fullt möjlig

Kvalet i tresteg blir högklassigt, och kvalgränsen är hissad till 14,30. Mäkeläs rekord utomhus är endast en centimeter bättre, men hon är inte orolig för kvalet.

– Det är en hård gräns, och det är omöjligt att ännu säga vad som slutligen kommer att krävas för en finalplats. Tresteg är en så oberäknelig gren. Men nivån har varit hård i sommar. De snabba banorna passar ändå mig, då jag får lite extra hjälp med min löpning, sade Mäkelä.

Under inomhussäsongen hoppade Mäkelä hela 14,38, det vill säga endast en centimeter från Heli Koivulas finländska rekord. Ifall hon fixar sin första finalplats i ett utomhus-VM kan det gott hända att också nationsrekordet ryker.

– Mitt mål är en finalplats eller ett rekordhopp. Om inte ett rekord räcker till final så är nivån verkligt hård. Åtminstone har allt satts på spel, och hit till Doha har toppformen siktats.

Kvaltävlingen i tresteg hoppas på torsdag klockan 16.40.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport