Hoppa till huvudinnehåll

Kuopio i chock efter våldsdådet: "Man borde ingripa redan tidigt så att den här situationen inte uppstår"

Köpcentret Herman i Kuopio. Bilden tagen efter mörkrets infall.
Köpcentret Herman var fortfarande avspärrat på tisdagskvällen. Köpcentret Herman i Kuopio. Bilden tagen efter mörkrets infall. Bild: Lehtikuva Kuopio,Köpcentret Herman

Nu måste också Kuopio läggas till listan över finländska städer som drabbats av skolskjutningar och knivdåd. Herman-köpcentret hålls stängt i dag för brottsplatsutredning och renovering. På universitetssjukhuset väntar man att den misstänkte ska vakna på intensivvårdsavdelningen.

Många frågor återstår ännu kring knivdådet vid yrkesinstitutet i Kuopio. En kvinna dödades och två allvarligt skadade vårdas vid Kuopio universitetssjukhus. Den ena är gärningsmannen, som ännu inte har kunnat förhöras.

Gärningsmannen, född 1994, studerade vid yrkesinstitutet, och skadades av polisens skott. Två poliser och en polishund gick in som de första i köpcentret. Den misstänkte, svartklädda mannen blev skjuten av polisen. Han ligger på intensivvårdsavdelningen och har inte kunnat förhöras.

Därmed är det åtskilliga frågor som både Kuopioborna och resten av Finland gärna vill ha svar på. Den övergripande frågan gäller förstås motivet: varför attackerade han, varför just här och hur välplanerat var dådet?

Tyst och reserverad student

Enligt tidningsuppgifter var mannens huvudsakliga mål just den unga kvinnan som dödades med sabelvapnet. Men polisen bekräftade inte det på gårdagens presskonferens här i Kuopio.

En del tidningar har redan publicerat namnet på den misstänkta gärningsmannen, för att det anses samhälleligt viktigt. Polisen har däremot inte gått ut med namnet på den misstänkte.

Polisen har redan inlett husrannsakan i studentens hem i en närliggande studentby.

Grannarna säger till Helsingin Sanomat att det var en tyst och inbunden ung man som bodde i lägenheten. Han svarade aldrig när man hälsade.

Många av pusselbitarna pekar på att det är fråga om en ung man med mentala problem, liksom i många andra skolskjutningar. Men det är för tidigt att säga något bestämt.

Korridor i studentbyn i Särkiniemi i Kuopio.
Polisen har redan inlett husrannsakan i studentens hem i en närliggande studentby. Korridor i studentbyn i Särkiniemi i Kuopio. Bild: Lehtikuva studentbostäder,Kuopio

Många öppna frågor

Det var mycket annat som polisen inte kunde ge svar på vid tisdagseftermiddagens presskonferens. Var den misstänkta gärningsmannen full eller påverkad? Det vet vi när blodprovet analyseras. Vad finns på hans datorer? Det tar tid att utreda. Varifrån kom vapnen som han hade med sig – och var han aktiv skytt? Det är fortfarande oklart.

Den misstänkta gärningsmannen är emellertid inte "känd av polisen", han har inget brottsregister.

Av de åtta personer som fick lindrigare skador har många redan fått lämna sjukhuset.

Enligt ledande överläkare Antti Hedman var de skadade huvudsakligen unga kvinnor och några lärare.

– Deras skador uppstod när de försökte värja sig mot knivangreppet, sa Antti Hedman under gårdagens presskonferens och demonstrerade med att hålla upp sina händer i en skyddsposition.

Kuopiopolisen gav över utredningen till Centralkriminalpolisen som reste till Kuopio från Helsingfors. Man antyder att informationen nu blir mer knapphändig.

Kring köpcentret var avspärrningarna omfattande på tisdag kväll och stora områden var avstängda också utanför. De kontrollerades av både tuffa poliser som mycket bestämt avisade alla besökare, och förskräckta beväringar som inte heller vågade prata med journalister.

En av köpcentret Hermans ytterdörr. Utanför dörren syns räddningspersonal om en civilklädd person.
Yrkesinstitutet är tillfälligt placerat i köpcentret Herman. En av köpcentret Hermans ytterdörr. Utanför dörren syns räddningspersonal om en civilklädd person. Bild: Sami Takkinen / Yle Kuopio,Herman

Polisen sköt den misstänkte gärningsmannen

Händelsegången under tisdagen verkar ganska klar. Den svartklädda unga studeranden kom in, anlade en brand, kanske för att förvirra, och gick omkring med sabel som han angrep folk med, och dödade en.

Efter åtta minuter kom poliserna in. Den misstänkte lydde inte deras befallning utan angrep med sin sabel och polisen sköt honom med fler skott.

Den berättelsen kom bland annat från ett ögonvittne som jobbade på lokalradiostationen intill.

Yrkesinstitutet var tillfälligt placerat i köpcentret Herman, då den egna skolbyggnaden i Kuopio renoveras. Man hade ansett det nyttigt att ha nära till praktikplatserna i de många butikerna på området.

Nu kan de 300 eleverna inte återvända till skolan, allt är stängt av polisen som fortsätter sina utredningar.

Det behövs också en hel del renoveringsarbete innan undervisningen kan återupptas, antydde polisen på presskonferensen. Polisen var tvungen att bryta sig in genom dörrarna. Man ville kontrollera alla utrymmen, för att hitta skadade och brottsoffer och eventuella medbrottslingar.

Skolan övar regelbundet för hotsituationer

Returen kan bli traumatisk för eleverna. Skolan var förberedd, men ändå kom attacken som en chock.

Skoldirektör Heikki Helve fick ta emot information om dådet medan det pågick. Han kallar det upprörande och otroligt.

– Vi övar regelbundet för olika hotsituationer, säger Heikki Helve.

Skolan har övat både att på att skydda sig och göra en snabb evakuering.

De många exemplen från USA ger kanske inspiration också i Finland. Man har också övat sig uttryckligen för knivdåd. Ändå kommer det som en överraskning.

– Man borde ingripa redan tidigt så att den här situationen inte uppstår, säger Helve.

Debatten om ungdomars mentala problem, ensamhet och anpassning tar säkert fart. På nätet har en våldsam desinformationskampanj om gärningsmannens påstådda invandrarstatus förvirrat många.

Antti Hedman på polisens presskonferens.
Enligt ledande överläkare Antti Hedman var de skadade huvudsakligen unga kvinnor. Antti Hedman på polisens presskonferens. Bild: Lehtikuva Kuopio

Krishjälp finns

Helve hann redan kalla till skolsamling för alla elever nu till onsdag morgon för att prata genom situationen och vårda eventuella andliga skador. Ingen elev skulle lämnas för sig själv, men det måste nu vänta eftersom skolan är stängd.

I övriga skolor i distriktet utlyses en tyst minut och flaggor på halvstång.

Flera instanser gav olika former av krishjälp på tisdag kväll, både till eleverna som var med, och till andra som ville prata.

Både den evangelisk-lutherska församlingen och Rädda barnen utlovade på förhand hjälp till dem som grubblade på dådet i Kuopio.

Finland är säkert – för det mesta

Politikerna på riksplan betonade överallt hur säkert Finland är och hur skolorna måste vara fredade för allt våld. Men just i går var Finland och skolorna inte säkra. Många poliser har uttryckt sin bestörtning och talat om hur allvarligt det är när det ändå sker angrepp i skolorna.

Knivdåd börjar vara ganska vanliga i de finländska skolorna, dödsskjutningarna är lite färre.

Nu blev det bara ett dödsoffer i Kuopio. Det sägs bero på den snabba utryckningen till skolan. Det kunde ha gått värre. Polisens svar på hur många poliser man hade på plats var kort och kraftigt: tillräckligt många.

Och skulle de ha varit för få så lovar inrikesminister Maria Ohisalo fler poliser i nästa års statsbudget.