Hoppa till huvudinnehåll

Leta efter yngel i Sjundeå med ficklampa - öringar har fått ny plats att leka på

Miikka Husa häller ut grus i Brännmalmsbäcken.
Miikka Husa var en av dem som deltog i restaureringstalkot av Brännmalmsbäcken. Miikka Husa häller ut grus i Brännmalmsbäcken. Bild: LUVY Sjundeå,bäck,miikka husa

Omkring 6 000 kilo naturgrus har spritts ut i Brännmalmsbäcken i Sjundeå. Det ska locka öringar att leka i bäcken.

Brännmalmsbäcken i Sjundeå restaureras som en del av Sjundeå å 2030-projektet.

Ett tiotal frivilliga talkoarbetare bar ut 6 000 kilo naturgrus i en bäckfåra tillsammans med föreningen Västra Nylands vatten och miljö, Luvy.

Roope Rehbinder skyfflar grus i ämbar vid sidan av en väg.
Den frivillig talkoarbetaren Roope Rehbinder fyller ämbar med grus som sedan bärs ner till bäcken. Roope Rehbinder skyfflar grus i ämbar vid sidan av en väg. Bild: LUVY Sjundeå,bäck,roope rehbinder

Allt arbete gjordes inte för hand: med hjälp av grävmaskin flyttades stenmaterial till bäckfåran och resultatet finjusterades för hand.

Det ska göra bäcken lämpligare för öringen som förhoppningsvis leker i oktober. Samtidigt hoppas man att rommen hålls livskraftig genom vintern ända tills ynglen kläckts.

Rapportera om du ser yngel

Man kan besöka bäcken i oktober, ställa sig på stranden och lysa i vattnet med en stark ficklampa för att se om det finns lekande öring.

Den som ser yngel ska gärna rapportera det till Juha-Pekka Vähä som är sakkunnig i fiskärenden inom projektet Sjundeå å 2030.

Joonas Tammivuori och Juha-Pekka Vähä står med en skottkärra i en mindre bäck.
LUVY:s sakkunniga Joonas Tammivuori och Juha-Pekka Vähä deltog i restaureringsarbetet i Brännmalmsbäcken. Joonas Tammivuori och Juha-Pekka Vähä står med en skottkärra i en mindre bäck. Bild: LUVY Sjundeå,bäck,joonas tammivuori

Brännmalmsbäcken har en stor potential som förökningsområde för havsöringen, eftersom det finns gott om livsrum för yngel.

En bäck med många runda stenar på bottnen.
Så här ser bäcken ut nu efter restaureringen. En bäck med många runda stenar på bottnen. Bild: LUVY Sjundeå,bäck,brännmalmsbäcken

Västra Nylands vatten och miljö har ändå inte påträffat öring i bäcken under de undersökningar som gjordes hösten 2019. Öringens möjligheter att föröka sig kan förbättras märkbart bland annat genom att bygga upp områden med lekgrus i bäcken.