Hoppa till huvudinnehåll

Mötet mellan Niinistö och Trump präglades av Ukraina-skandalen – Niinistö efterlyste starkare transatlantiskt samarbete

Sauli Niinistö och Donald Trump tittar mot varandra. Ledarna talar vid varsitt podium.
Finlands president Sauli Niinistö träffade USA:s president Donald Trump på onsdagskvällen. Sauli Niinistö och Donald Trump tittar mot varandra. Ledarna talar vid varsitt podium. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Donald Trump

Republikens president Sauli Niinistö träffade USA:s president Donald Trump på onsdagen. Presidenterna diskuterade utökat samarbete länderna emellan, men största uppmärksamheten under mötet fick ändå Ukraina -skandalen som skakar Trump och Vita huset.

På onsdag förmiddag uppträdde presidenterna kort i Ovala rummet i Vita huset inför den samlade presskåren.

Uppträdandet förvandlades snabbt till en utläggning av Donald Trump då en amerikansk journalist ställde en fråga, varpå Trump inledde ett långt svar som påminde om ett försvarstal.

Sauli Niinistö och Donald Trump sitter i gula fåtöljer.
President Sauli Niinistö och USA:s president Donald Trump svarade på frågor också innan deras möte. Sauli Niinistö och Donald Trump sitter i gula fåtöljer. Bild: Ville Hupa/Yle Sauli Niinistö,Donald Trump

"Visselblåsaren hade fel" och "samtalet till Ukrainas president var felfritt", var några påståenden Trump slängde fram, som en kommentar till den pågående Ukraina-skandalen.

Trump gick också till angrepp mot demokraten Adam Schiff, ordförande i Representanthusets underrättelseutskott och en drivande kraft i riksrättsutredningen.

President Niinistö rymdes däremot också in mellan verserna. Trump sade att Niinistö är en "fåordig man", vilket Trump sade sig gilla.

Inflammerad inrikespolitik och harmonisk bilateralism

På eftermiddagen efter det bilaterala mötet presidenterna emellan ordnades en presskonferens.

President Trump inledde konferensen med att framföra sina kondoleanser till det finska folket, med anledning av skolattacken i Kuopio. President Niinistö sade sig uppskatta gesten och lovade förmedla kondoleanserna.

I sina anföranden lyfte presidenterna fram planer på ett tätare samarbete kring säkerheten i Arktis, samarbete kring 5G och uppmärksammandet av Finlands och USA:s 100-års jubileum för ländernas diplomatiska relationer.

Trump försvarade sig - Niinistö teg under långa stunder

Så fort journalisterna fritt fick ställa frågor fortsatte president Trumps långa utläggningar angåendet riksrättsutredningen. Argumenten var bekanta från tidigare, då Trump skyllde på demokraterna och anklagade medier för att vara korrupta.

Det resulterade i att Trump höll flera långa utspel medan Niinistö stod bredvid och följde med.

Då det gällde förhållandet mellan USA och Finland var tonen däremot väldigt artig, och presidenternas verkade dela uppfattningen om en fungerande relation.

Investeringar i forskning och produktutveckling, bilateral handel nämndes som exempel på ländernas goda förhållande.
Finlands jaktplansaffärer kom också på tal, varvid Trump passade på att marknadsföra de amerikanska tillverkarna som finns med i anbudstävlingen.

I ett högtidligt kungörande delgav också USA:s ambassadör till Finland, Robert Frank Pence, att indiankvarlevor ska återbördas från Nationalmuseet i Finland till indianstammarnas representanter.

Önskan om starkare transatlantiska relationer

President Niinistö valde att betona vikten av internationellt samarbete, i synnerhet inom säkerhetspolitiken.

Han betonade vikten av transatlantiskt samarbete.

– Europa behöver USA, men USA behöver också Europa. Vi vet priset på allting, men vi borde också inse värdet, sade Niinistö.

– Därför vill jag berätta för er att ju starkare Europa vi har, desto starkare partner har ni, sade Niinistö till Trump.

Sauli Niinistö till vänster och Donald Trump till höger talar vid varsitt podium. Trump tittar mot Niinistö medan Niinistö talar.
President Niinistö önskade mer dialog av USA i fråga om vapenkontroll. START-avtalet mellan USA och Sovjetunionen (senare Ryssland) begränsade antalet kärnvapenspetsar, och en ny version av det avtalet vore ett steg i rätt riktning, enligt Niinistö. Sauli Niinistö till vänster och Donald Trump till höger talar vid varsitt podium. Trump tittar mot Niinistö medan Niinistö talar. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Donald Trump

Niinistö efterlyste ett tätare internationellt samarbete i fråga om vapenkontroll, och föreslog ett omförhandlande av START-avtalet mot kärnvapen som ett bra första steg för mer samarbete mot vapen. Enligt Niinistö vore en situation lik den på kalla krigets 1960-tal, helt utan internationella avtal, den värsta möjliga.

President Trump har ifrågasatt internationellt samarbete på många fronter, även Världshandelsorganisationen WTO som han anser behandlar USA orättvist.

Niinistö sade under presskonferensen att han respekterar multilateralism och att han godtar WTO:s beslut som slutgiltiga.

"En fantastisk demokrati"

I samband med att Niinistö tackade president Trump för värdskapet, lovordade han USA:s demokrati och uppmanade president Trump att värna om den.

Berömmet ställdes i en märklig dager, i synnerhet då Trump bara några ögonblick senare än en gång anklagade journalister för att ljuga och beordrade en journalist på presskonferensen hur han skulle ställa frågor.

President Niinistö fick därefter en följdfråga av journalisten, huruvida han är oroad att Trump inte värnar om den amerikanska demokratin.

– Jag ville helt enkelt säga att jag var imponerad av framstegen det amerikanska folket har åtnjutit de senaste årtiondena och århundradena, specificerade Niinistö.

Uppdaterad 3.10. 5:03 med ny bild

Uppdaterad 3.10. 04:29 Korrigering av stavfel

Uppdaterad 3.10 00:23: Ändringar i styckeindelning och ordval, innehållet kompletterat med ny information och rubriken ändrad.

Läs också