Hoppa till huvudinnehåll

Skolattackeraren i Kuopio är en tillbakadragen ung man – gymnasiekompis: "Han var helt osynlig"

Bostadshus i Kuopio.
Mannen som misstänks för skolattacken i Kuopio flyttade till ett studenthem i Särkiniemi år 2015. Bostadshus i Kuopio. Bild: Yle/Nella Nuora Kuopio

Mannen som misstänks för skolattacken i Kuopio beskrivs som en introvert man. Åtminstone om man frågar hans gymnasiekompisar och andra som känner honom.

Yle har pratat med cirka tio personer som alla känner den misstänkta gärningsmannen som anföll flera människor med en sabel i ett klassrum i Kuopio på tisdag. En person dog och tio skadades. En av de skadade är mannen själv.

– Lite tillbakadragen, kanske mer introvert än extrovert, beskriver en av personerna.

Enligt uppgifter som Yle fått är den misstänkta gärningsmannen nu 24 år gammal. Polisen har uppgett att han är född år 1994. Mannen har gått i skola i Siilinjärvi, som ligger cirka 20 kilometer från Kuopio. Han skrev studenten våren 2014.

– I våra minnen var han en av de andra, en helt normal gymnasiekille, säger Aurora Hansen, rektor vid Siilinjärven lukio.

Gymnasiebekanta till mannen: "En tystlåten kille"

En av den misstänkta gärningsmannens bekanta från gymnasietiden beskriver mannen som "helt osynlig".

– Jag kunde åtminstone inte då tro att han skulle kunna göra någonting. Han var lugn och smart, hittade inte på några dumma saker, säger hen.

Gymnasieskolan Siilinjärven lukio, en gul byggnad med gråa inslag.
Många som skrivit studenten vid Siilinjärven lukio samtidigt som mannen beskriver honom som tystlåten och lugn. Gymnasieskolan Siilinjärven lukio, en gul byggnad med gråa inslag. Bild: Yle/Nella Nuora

Ett par andra som också gått samtidigt i gymnasiet som den misstänkta mannen minns bara att han var tystlåten.

– Det här kom som en total överraskning för mig och alla andra. Mitt minne av honom var att han snarast var lugn. Inte den mest högljudda i gänget, säger en annan som gått samtidigt i gymnasiet med den misstänkta mannen.

En som känner mannens familj: "Alltid ensam på rasterna"

Den misstänkta mannens båda föräldrar har arbetat inom hälsovårdsbranschen. Föräldrarna är frånskilda och mamman har haft ensamvårdnad om den misstänkta mannen och hans bror.

Personer som bor i närheten av mannens mamma säger till Yle att mannen verkade ensam och inåtvänd. Många säger att de är chockerade och överraskade över nyheten.

– Hans mamma är en härlig människa, säger en.

Enligt de personer som Yle pratat med verkade mannen snarare ömkansvärd än elak.

Ljust och vita rosor på marken fotade rakt uppifrån.
Den misstänkte mannen anföll flera människor med en sabel vid yrkesinstitutet Savon ammattiopisto på tisdag. En person dog och tio skadades. Ljust och vita rosor på marken fotade rakt uppifrån. Bild: Yle/Nella Nuora Kuopio

En person som känner familjen säger att hen redan under mannens tid i grundskolan och senare i gymnasiet lade märke till att han var ensam på rasterna. Hen beskriver mannen som ordentlig.

Fick studieplats redan år 2014

Den misstänkta gärningsmannen kom in på den engelskspråkiga linjen International Business vid yrkeshögskolan Savonia år 2014, det vill säga samma vår som han skrev studenten. Yle har inte kunnat bekräfta ifall han inledde sina studier då.

Mannen flyttade till ett studenthem i Särkiniemi i Kuopio våren 2015. Enligt polisens uppgifter inledde den misstänkta mannen sina studier i företagsekonomi vid skolan Savon ammattiopisto i höst.

Centralkriminalpolisens kriminalinspektör Olli Töyräs sade på onsdag att det inte finns något i den misstänkta gärningsmannens personliga historia som på något sätt skulle ha indikerat att han skulle begå ett våldsbrott. Polisen uppgav tidigare att mannen saknar brottsregister. Polisen anser att hans brott var överraskande med tanke på hans bakgrund.

Mannen misstänks för mord och flera mordförsök.

Artikeln är en översatt version av Yle Uutisets artikel "Kuopion kouluhyökkääjä on sulkeutunut nuori mies, joka kirjoitti kaksi laudaturia – lukiokaveri kuvaa "täysin näkymättömäksi"" skriven av Sara Rigatelli och Johanna Mattinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes