Hoppa till huvudinnehåll

Forskaren Charly Salonius-Pasternak om Niinistös möte med Trump: "Trump är väldigt bra på att nicka utan att hålla med"

Sauli Niinistö till vänster och Donald Trump till höger talar vid varsitt podium. Trump tittar mot Niinistö medan Niinistö talar.
Presidenterna Sauli Niinistö och Donald Trump träffades i Vita huset. Sauli Niinistö till vänster och Donald Trump till höger talar vid varsitt podium. Trump tittar mot Niinistö medan Niinistö talar. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Donald Trump

På onsdagen träffade republikens president Sauli Niinistö USA:s president Donald Trump. Bland annat diskuterade presidenterna ett utökat samarbete och Arktis. Ukrainaskandalen fick ändå störst uppmärksamhet, åtminstone under pressträffen.

President Niinistö valde att betona vikten av internationellt samarbete. Han tog också upp frågan om klimatförändringen när presidenterna diskuterade Arktis.

Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska Institutet, säger att det har varit en viktig fråga för Niinistö.

– Han inser att det inte lönar sig att tala om mänsklighetens bästa när det handlar om klimatkrisen. Trump köper inte det argumentet. Man måste helt enkelt köra med ekonomiska argument. Det är en svår diskussion eftersom Trump inte tror på klimatförändringen. Men det är viktigt att visa att resten av världen tycker att det är en viktig fråga.

Trump riktade också en känga mot Kina och Ryssland i diskussionen om Arktis.

– Trump nämnde hur viktigt det är att de Arktiska länderna själva bestämmer vad som görs där. Det var en ganska klar signal åt Kina. Om du inte är en arktisk stat hör du inte hemma här och får inte vara med och bestämma. Ryssland kom på tal angående genomfart av fartyg och fartygskanalerna som sakta öppnas upp.

Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid bokmässan i Helsingfors i oktober 2015.
Charly Salonius-Pasternak säger att Trump riktade en känga mot Kina när Arktis diskuterades. Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid bokmässan i Helsingfors i oktober 2015. Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa utrikespolitik,säkerhetspolitik,forskare,Utrikespolitiska institutet i Finland,charly salonius-pasternak

President Niinistö sade också att han anser att Arktis är ett område där militären inte hör hemma, något som Donald Trump tidigare också nämnt.

– Det är först nu på senare tid som den militära komponenten har kommit fram starkare och starkare. Det såg man också under pressträffen. Niinistö talade om att militären inte ska ha med Arktis att göra. Trump är väldigt bra på att sitta och nicka utan att hålla med.

Efter en väldigt kort stund började presskåren bombardera Trump med frågor angående Ukainaskandalen. Trumps svar var väldigt långt och påminde om ett försvarstal. Enligt Pasternak var Ukrainaskandalen ständigt i Trumps tankar.

– Jag fick inte en bild av att presidenterna sinsemellan skulle ha diskuterat det. Nog kan man ändå tänka sig att det ständigt var i Trumps tankar och det påverkar säkert hur fokuserad han är under diskussionerna. President Niinistö indikerade att Trump var fokuserad och att diskussionen var givande, men det märktes nog att Trump var genuint arg, hätsk och bitter.

Också jaktplan diskuterades

I samband med korsförhöret av president Trump frågade Mari Karppinen från MTV vilka tjänster Trump bett president Niinistö om.

– Vissa amerikanska journalister tyckte att det var fantastiskt att man vågade fråga en sådan fråga. Niinistö sade inget utan talade mer om att han hade bett Trump att tänka på transatlantiska förhållanden. Sedan efteråt sade han också att de diskuterat jaktplan.

Trump hade sagt att USA:s plan är bäst.

- Det kan ha varit president Niinistös sätt att säga att Trump bett Finland köpa amerikanska jaktplan. Men det är något helt annat än Ukrainaskandalen. Det är helt normalt att ett lands president säger att ett annat land ska köpa deras varor, eller militärutrustning i det här fallet.

– Det var ganska klart att president Niinistö inte vill gå in i den här diskussionen. Också om det skulle ha skett, skulle inte president Niinistö gå ut med den informationen. Han har byggt upp ett gott rykte om att han inte talar om vad som har diskuterats privat.

Också 5G-nätverken diskuterades. Trump har anklagat den kinesiska mobiljätten Huawei för spionage och enligt Pasternak märktes det på president Niinistö att han var försiktig när frågan diskuterades.

– I USA har 5G blivit en säkerhetspolitisk fråga. I Europa är det en teknologisk fråga. Vad får konsumenterna ut av det och så vidare. Det man ser på president Niinistös försiktiga uttalanden är att Kina och resten av världen också är mycket viktiga affärsmässigt. Jag tror inte att Nokia bara vill köra med den amerikanska marknaden och ignorera resten av världen.

Läs också