Hoppa till huvudinnehåll

Häckdamerna är i form – tränaren säker: "Alla tre avancerar till semifinal"

Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske håller om varandra och ler.
Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske. Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske håller om varandra och ler. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Nooralotta Neziri,Reetta Hurske,Annimari Korte

Damernas 100 meter häck har varit sommarens hetaste gren inom finländsk friidrott. Hela trion Annimari Korte, Nooralotta Neziri och Reetta Hurske har varit i sitt livs form, och samtliga har semifinalchanser i VM-tävlingarna i Doha.

Av trion har Neziri tidigare erfarenhet från VM-tävlingar, medan Hurske och Korte VM-debuterar i Doha. Från tidigare VM-tävlingar har Finland mäktat med Nooralotta Neziris semifinalplats år 2013 som största framgång. Nu finns chanser att en hel trio tangerar den prestationen.

– Alla tre avancerar till semifinal, säger friidrottsförbundet SUL:s häcklöpningstränare Mikael Ylöstalo.

– Alla tre är i bra form, och träningarna inför har sett bra ut, säger Ylöstalo, som för förbundets räkning följt med landslagslöparnas sista träningsveckor på ort och ställe.

HIFK:s Annimari Korte är den i trion som löpt snabbast. Ifall hon i Doha springer på tider i närheten av hennes finländska rekord 12,72 kan Korte nå ända till finalen.

– Hon hade en ganska hård träningsperiod i augusti som tog på benen, men nu tycker jag att det ser bättre ut för varje träningspass som hon gjort här inför tävlingarna, säger Ylöstalo.

Mikael Ylöstalo.
Mikael Ylöstalo. Mikael Ylöstalo. Bild: SUL/ Anssi Mäkinen Mikael Ylöstalo,friidrott

Neziri är kvitt fotproblemen

Nooralotta Neziri berättar åt de samlade journalisterna om vilka detaljer i tekniken hon fokuserat på.

– Jag måste hålla höftpartiet tillräckligt högt så blir tekniken fin. Utåt syns det så att om jag inte flaxar med armarna är loppet tekniskt lyckat, säger hon.

Mikael Ylöstalo anser att Neziri hör till dem som gynnas av ett sent VM.

– Nooralotta hade problem i slutet av juli och början av augusti. Nu har hon inte haft smärtor i foten på en månad så det ser bra ut, säger han.

Reetta Hurske jagade länge VM-gränsen vilket präglat en stor del av hennes sommar. Det blev flera tävlingar före VM-biljetten säkrades.

– Hon har inte på hela sommaren haft perioder då hon kunnat träna och lugna ner sig ordentligt, så på det sättet har det varit problematiskt, men också hennes löpning ser bra ut just nu, säger Ylöstalo.

Nooralotta Neziri och Reetta Hurske står vid en palm och ler in i kameran.
På lördag börjar VM för häckdamerna. Nooralotta Neziri och Reetta Hurske står vid en palm och ler in i kameran. Bild: Lehtikuva friidrott,Nooralotta Neziri,Reetta Hurske

Finländarna har haft svårt att knipa avancemangsplatser i friidrotts-VM, men tron är stark bland såväl häckdamerna själva som bland tränarna.

Neziri påminde om ändå om att det är svårt att veta vilken nivån blir. Hon själv har i VM i Moskva 2013 avancerat till semifinal med 13,25, men å andra sidan också blivit utslagen med fina resultatet 13,13 i VM i Peking 2015.

– Här kommer det att krävas närmare 13 blankt för en semifinalplats, medan en finalplats kräver tider kring 12,75-12,80, säger hon.

Mikael Ylöstalo tror i sin tur att det krävs ännu lite hårdare tid för semifinalplats, men att en finalplats inte kräver att man underskrider 12,80.

– En tid under 13 sekunder kommer att räcka för semifinal, och det är alla våra tjejer kapabla att klara av. Att sedan ta sig till finalen kommer att bli tufft.

– Vi har tre amerikaner och fyra jamaicaner som är kapabla för 12,80, och det är redan sju löpare. Så har vi dessutom några till ute i världen samt fyra fem européer kring 12,80, så jag tror 12,80-12,85 kommer att krävas för finalplats, säger han.

Försöksheaten på damernas 100 meter häck avgörs på lördag.