Hoppa till huvudinnehåll

Häktningsyrkande under torsdagen - den misstänkta för skolattacken i Kuopio kommer att förhöras ännu flera gånger

Avspärrningsband med texten "vaarallinen alue" utanför köpcentret där yrkesinstitutet i Kuopio håller till.
Stora delar av köpcentret Herman i Kuopio var avstängt under tisdagen och onsdagen på grund av polisundersökningar. Yrkesinstitutet Savon ammattiopistos lokaler finns i anslutning till köpcentret. Avspärrningsband med texten "vaarallinen alue" utanför köpcentret där yrkesinstitutet i Kuopio håller till. Bild: Yle Kuopio,Polis

Polisen yrkar redan i dag på torsdag på att den misstänkte för attacken i yrkesinstitutet Savon ammattiopisto ska häktas och häktningsförhandlingarna sker på fredag. Mannen har förhörts en första gång under onsdagskvällen.

Förundersökningarna kring våldsdådet går vidare.

Den misstänkta skadades allvarligt i samband med attacken, men under onsdagskvällen fick polisen tillstånd av läkarna att utföra ett första förhör med honom.

– Den misstänkta har berättat om tisdagens händelser, men av utredningsskäl informerar vi inte dess mer om förhören, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Olli Töyräs vid Centralkriminalpolisen.

Det var endast ett första förhör, den misstänkta kommer att förhöras flera gånger under utredningens gång.

Häktningsförhandlingar i tingsrätten på fredag

Under torsdagen kommer polisen att yrka på att den misstänkta ska häktas med brottsrubriceringen mord och flera mordförsök.

Häktningsyrkandet behandlas i Norra Savolax tingsrätt på fredag.

För polisens del har jobbet bara börjat.

– Förundersökningen fortsätter resten av veckan med många förhör och inledande samtal, tekniska undersökningar och genomgång av de tips och det material vi redan har fått, säger förundersökningsledare Töyräs.

Fortfarande frågetecken kring dödsoffrets medborgarskap

Polisen tackar för all information och alla vittnesmål de har fått ta del av. Samtidigt önskar de få in fler vittnesiakttagelser, tips, bilder eller videofilmer som är kopplade till händelsen i Kuopio.

Uppgifterna och bildmaterialet kan skickas till Centralkriminalpolisens WhatsApp-nummer 050 306 8875 eller per e-post till adressen rikosvihje.krp@poliisi.fi.

Tio personer skadades och en person dog i samband med skolattacken.

Många frågetecken återstår ännu kring fallet.

Det finns till exempel uppgifter om att kvinnan som dog i samband med attacken var född i Ukraina, men polisen har inte ännu kunnat bekräfta hennes medborgarskap.

Polisen hänvisar polisen till sina egna, pågående processer kring att reda ut medborgarskapet med säkerhet.

Läs mera:

Polisen har nu förhört den misstänkta mannen för första gången – här kan du läsa det senaste om skolattacken i Kuopio

Många frågor återstår ännu kring knivdådet vid yrkesinstitutet i Kuopio. Här en kort sammanfattning av de frågeställningar som har klarlagts hittills.