Hoppa till huvudinnehåll

Kristiina Mäkelä gav formbesked i trestegskvalet – knep finalplats efter tre hopp över 14 meter: "Om ett par dagar kan det bli mycket längre"

Kristiina Mäkelä avancerade som första finländare till final i friidrotts-VM. Mäkelä gjorde ett jättehopp på 14,26 vilket var endast fyra centimeter från kvalgränsen i damernas tresteg. Mäkelä avancerade med marginal in bland de tolv som gör upp om topplaceringarna i finalen.

Kristiina Mäkelä hade en två månaders lång tävlingspaus under sommarens varmaste månader och hennes form var lite av ett mysterium inför kvalet.

Kvalgränsen var satt till tuffa 14,30 och finländskan gav ett rejält formbesked direkt. Mäkelä var först ut och slog till med 14,26.

– Det var en intressant helhetsupplevelse med nervkontroll, och ett gott exempel på att jag lyckas i dessa viktiga tävlingar. Och att jag behöver de viktiga tävlingarna för att lyckas, sade en sprudlande glad Mäkelä till Yle Sporten.

– Framför allt första hoppet gladde. Det är aldrig lätt att gå ut som första hoppare, men jag var på något sätt avslappnad. Inget störde mig. Jag gick bara dit för att göra det jag kan bäst, och nu tar det mig till finalen, säger Mäkelä med en liten dos känsligt darr i rösten.

Kristiina Mäkelä landar i sanden.
Mäkeläs samtliga hopp bar över 14 meter. Kristiina Mäkelä landar i sanden. Bild: Lehtikuva friidrott,Kristiina Mäkelä

Mäkelä hoppade försmädligt nära kvalgränsen och hoppet på 14,26 blev hennes bästa i dag. I de två följande kvalomgångarna hoppade hon också över 14 meter men inte lika långt som i första hoppet.

I andra omgången hoppade Mäkelä 14,10 och hon avslutade sedan kvalet med 14,06. Fjorton meter har blivit ett rutinresultat för Mäkelä.

– Det är tack var tränaren Tuomas Sallinen som lyft nivån tillräckligt högt. I det längsta fanns ännu små missar, vilket säger mig att hopp i den längden ännu tillåter små fel. Men vill jag hoppa 14,50 så får inga missar göras. Och jag tror att ett sådant hopp kan komma, exempelvis om ett par dagar.

– Idag gjorde jag missar. I första hoppet var det löpningen, det andra som kanske var mitt livs längsta var långt från plankan, och hoppen var inte perfekta. Det tredje kan jag inte riktigt säga någonting om.

Sex hopp är målsättningen i finalen

Fyra damer hoppade över kvalgränsen i Mäkeläs grupp: Shaneika Ricketts (14,42), Caterine Ibarguen (14,32), Olha Saladucha (14,32) och Keturah Orji (14,30).

I den andra gruppen klarade endast Yulimar Rojas kvalgränsen (14,31). Mäkelä tog därmed sin finalplats efter att ha varit kvalets sjätte bästa hoppare.

– Kampen kommer att bli stenhård om att komma in bland de åtta hoppare som fortsätter till de tre sista omgångarna. Men det är mitt följande mål, säger Mäkelä.

Finalen i damernas tresteg hoppas på lördag kväll klockan 20.25. Fram till det är det förberedelser som gäller.

– Nu ska jag först hoppa i kallbassängen, sedan ska massören Pentti Niemi ta hand om mig. Och naturligtvis mat och vila. Vad jag gör i morgon beror på hur benen känns.