Hoppa till huvudinnehåll

Man med Downs syndrom viftade med leksakspistol och sköts till döds av polis – poliserna frias i rätten

Det var många som kom till en minnesstund för Eric Torell på den innergård där han sköts ihjäl i början av augusti 2018.
Det var många som kom till en minnesstund för Eric Torell på den innergård där han sköts ihjäl i början av augusti 2018. Det var många som kom till en minnesstund för Eric Torell på den innergård där han sköts ihjäl i början av augusti 2018. Bild: EPA-EFE/Stina Stjernkvist Sverige,Polisbrutalitet,Downs syndrom

Ingen döms för dödsskjutningen av den 20-åriga svenska mannen med Downs syndrom, rapporterar svenska medier. Mannen sköts till döds av tre poliser på natten den 2 augusti i fjol på en innergård i Vasastan i Stockholm.

Mannen som sköts heter Eric Torell och han hade smitit ut på natten och han bar på en leksakspistol. Polisen hade larmats till platsen och de ropade till Eric att han skulle släppa vapnet. I stället för att släppa leksaksvapnet höjde han det mot en av poliserna.

Poliserna avlossade flera skott mot Torell och han avled senare på sjukhuset. SVT skriver att poliserna sammanlagt avlossade 25 skott, varav tre skott träffade mannen. Två av skotten gick in i ryggen och ett skott var dödande.

Enligt åklagaren hade poliserna inte rätt till nödvärn längre då Eric hade vänt ryggen mot poliserna.

Mannens familj har också berättat att Eric Torell älskade poliser och han kan ha uppfattat situationen som en lek.

För många oklara omständigheter

På torsdagseftermiddagen kom beskedet att Stockholms tingsrätt friar alla tre poliser från misstanke om tjänstefel samt vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Enligt SVT friades poliserna bland annat för att man inte lyckats fastställa i vilken ordning skotten avfyrades och för att man inte kunnat fastställa Torells rörelser eller kroppsposition på innergården där incidenten inträffade.

SVT skriver också att det kan hända att händelseförloppet avvek från det som åklagaren presenterade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes