Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt domslut efter polsk protest – släggfyran Wojciech Nowicki får en bronsmedalj

Både Bence Halasz och Wojciech Nowicki får ett brons från herrarnas slägga. Polen lämnade in en protest mot Halasz första kast och den godkändes. Internationella friidrottsförbundet ansåg efteråt att det var mest rättvist att dela ut två bronsmedaljer.

Pawel Fajdek guld, Quentin Bigot silver och Bence Halasz brons. Så såg resultatlistan ut i herrarnas släggfinal på onsdagskvällen.

Efter finalen valde dock Polen att lämna in en protest mot ungraren Bence Halasz första kast. Halasz kastade 78,18 och säkrade då en bronsmedalj men i samband med kastet bröt han mot reglerna då han hade en fot på ringkanten.

Detta var något som inte uppmärksammades av funktionärerna som visade vitt flagg efter ungrarens första kast. Efter att internationella friidrottsförbundet behandlat protesten kom man fram till att den skulle godkännas.

Men Halasz resultat från den första omgången underkändes inte. I stället valde man att även ge en bronsmedalj åt tävlingens fyra Wojciech Nowicki från Polen. Nowicki hade 77,69 som bästa resultat i finalen.

– Tävlingsjuryn har konstaterat att det finns oegentligheter i tävlingen som missgynnade Nowicki. Därför är det mest rättvist att dela ut brons åt både Nowicki och Halasz, skriver IAAF i ett pressmeddelande.

”Behöver inte sätta upp kastburen igen”

Enligt Pasi Oksanen som är internationell domare är det här ett väldigt ovanligt beslut.

– När man bestämmer om sådana saker efter tävlingen så ser man efter hur det påverkar helheten. Därför kom man fram till det här beslutet, säger han till Yle Urheilu.

Efter den inledande omgången följde tre ogiltiga kast för Halasz. I den femte omgången kastade han 73,76 innan han avslutade finalen med ett kryss.

Om ungrarens första kast hade underkänts skulle han ha slutat på tolfte plats i finalen.

– Då skulle någon annan kastare ha gått till de tre sista omgångarna. Den här lösningen gör att man får ett slutresultat och man behöver inte sätta upp kastburen igen.

– Av någon orsak kontrollerade man det här först efter en protest. I det här skedet fanns det inte så många goda lösningar och alternativ kvar. På ett sätt förstår jag det här beslutet, säger Oksanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport