Hoppa till huvudinnehåll

Polisen har en uppfattning om motivet till attacken i Kuopio – köpcentret är fortfarande stängt medan utredningar pågår

Kriminalkommissarie Jarkko Timonen vid Centralkriminalpolisen intervjuas.
Jarkko Timonen vid CKP säger att polisen har pratat med den misstänkta gärningsmannen. Timonen kan inte berätta något om innehållet i diskussionerna eller hur den misstänkta mår. Kriminalkommissarie Jarkko Timonen vid Centralkriminalpolisen intervjuas. Centralkriminalpolisen (CKP),Kuopio,Jarkko Timonen

Tiotals personer har hörts om våldsdådet i yrkesinstitutet Savon ammattiopisto i tisdags. Den misstänkta gärningsmannen vårdas fortfarande på sjukhus.

De tekniska utredningarna har dragit ut på tiden i köpcentret Herman i Kuopio där Savon ammattiopisto har sina lokaler.

Det var tänkt att köpcentret skulle öppnas senast på torsdag klockan 14, men så blev inte fallet.

Utredningarna pågår för fullt kring våldsdådet i tisdags där en person gick till attack med ett sabelliknande vapen och dödade en person och skadade nio.

Den misstänkta har förhörts men polisen vill inte avslöja alltför mycket om diskussionen.

– Jag kan inte ta ställning till innehållet i det han sagt på grund av utredningstekniska skäl. Men visst har vi kunnat prata med honom under onsdagskvällen och han har berättat om tisdagens händelser, säger kriminalkommissarie Jarkko Timonen vid Centralkriminalpolisen (CKP).

Timonen säger inte om den misstänkta har erkänt dådet.

Polisen har för avsikt att förhöra den misstänkta på nytt under torsdagen och under utredningens lopp lär det bli många samtal mellan utredare och misstänkt.

Dödsoffrets identitet fortfarande under utredning

Även den misstänkta gärningsmannen skadades när polisen sköt för att stoppa honom. Det är oklart om han kan närvara vid häktningsförhandlingarna i tingsrätten på fredag.

– Han deltar naturligtvis, men hur det ska lösas tekniskt är ännu oklart. Han vårdas fortfarande på sjukhus, så eventuellt försöker vi ordna med en videolänk, säger Timonen.

En fråga som det snurrar många frågetecken kring gäller motivet - varför gick gärningsmannen till attack mot elever och lärare vid yrkesinstitutet?

Jarkko Timonen håller tyst om detaljerna, men samtidigt avslöjar han att polisen vet något om saken.

– Polisen har en uppfattning om motivet, men det är en av de viktigaste detaljerna som vi ska reda ut. Därför kan vi inte ännu berätta något om det i offentligheten.

kuopio
Endast några privatpersoner har fått komma in i köpcentret Herman för att hämta sina ägodelar efter dådet i tisdags, polisen vill ha arbetsro inne i lokalerna. kuopio Kuopio

Dödsoffrets identitet är också något som polisen inte berättar mycket om. Enligt polisen handlar det om att man vill säkerställa kvinnans identitet innan man går ut med informationen.

På den punkten har den ukrainska ambassaden i Finland valt en annan väg, ambassaden har bekräftat att kvinnan är ukrainsk medborgare.

Största delen av de skadade har kunnat höras

Kriminalkommissarie Jarkko Timonen konstaterar att polisen har två långa arbetsdagar bakom sig och mycket jobb återstår.

Det är ännu oklart när köpcentret kan öppna för allmänheten igen, men Timonen tror att det kan ske på fredag.

Nedan ett videoklipp som visar hur köpcentret ser ut utifrån och var skolans lokaler ligger. Artikeln fortsätter efter klippet.

– Vi gör en ordentlig teknisk undersökning först, så kan köpcentret öppnas efter det.

De delar av köpcentret som används av yrkesinstitutet Savon ammattiopisto hålls troligtvis stängda en längre tid.

Största delen av de skadade har kunnat höras och utan att avslöja något exakt antal säger Timonen att “fler än tio” personer från CKP jobbar med fallet.

Polisbilar utanför köpcentret i Kuopio där våldsdådet ägde rum på ett yrkesinstitut i byggnaden.
Det blev ett stort polispådrag i Kuopio när dådet inträffade. Polisbilar utanför köpcentret i Kuopio där våldsdådet ägde rum på ett yrkesinstitut i byggnaden. Bild: Lehtikuva / Hannu Rainamo Kuopio,yrkesläroanstalter

Utredningarna just nu handlar om att få en klar bild av händelseförloppet och den misstänkta gärningsmannens bakgrund.

Polisen lämnar in häktningsyrkande under torsdagen och häktningsförhandlingarna sker i tingsrätten klockan 9 på fredag.

Brottsrubriceringen är ett mord och nio mordförsök, men Timonen understryker att rubriceringen preciseras senare. Åtminstone den anlagda branden i yrkesinstitutet lär komma med på listan som gärningsmannen åtalas för.

Läs mera:

Polisen har nu förhört den misstänkta mannen för första gången – här kan du läsa det senaste om skolattacken i Kuopio

Många frågor återstår ännu kring knivdådet vid yrkesinstitutet i Kuopio. Här en kort sammanfattning av de frågeställningar som har klarlagts hittills.