Hoppa till huvudinnehåll

Styrelseledamot i Beväringsförbundet nöjd med Skogbydomen: “Hanteringen har varit orättvis från första början”

Juho Rasa, styrelsemedlem i Beväringsförbundet, i uniform.
Juho Rasa säger att Beväringsförbundet önskar att Försvarsmakten ska ta mera ansvar. Juho Rasa, styrelsemedlem i Beväringsförbundet, i uniform. Bild: Juho Rasa styrelse,militären,Beväringsförbundet

Juho Rasa, styrelseledamot i Beväringsförbundet, är glad att beväringen som körde fordonet i Skogbyolyckan friades på alla punkter. Beväringen kommer ändå att bära bördan för resten av sitt liv, säger Rasa.

Tre beväringar omkom och elva personer skadades i olyckan i Skogby i oktober 2017. På torsdagseftermiddagen förkastade Västra Nylands tingsrätt alla åtal mot beväringen som körde militärfordonet.

– Jag tror att den här dagen kommer att vara en lättnad oavsett vad man tycker om slutresultatet, säger Juho Rasa.

Han förklarar att man inom Beväringsförbundet är av åsikten att beväringen inte borde ha åtalats överhuvudtaget.

– Beväringen kommer att bära bördan av händelsen för resten av sitt liv även utan pressen från media och olika myndigheter. Därför anser vi att det här har varit ganska orimligt, motiverar Rasa.

Orättvis process redan från början

Rättegången mot beväringen har tagit många svängar. Åklagarämbetet i Västra Nyland ville inte åtala beväringen, men riksåklagarämbetet fattade senare beslutet att åtal ändå ska väckas.

Rasa beskriver det hela som konstigt och orättvist.

– Vi är av åsikten att hanteringen har varit orättvis redan från början. Vi tror att man inte hittar den skyldige i den här beväringen. Den skyldige kan hittas någon annanstans.

– Man visste att korsningen är farlig men man hade inte informerat om det tillräckligt bra. Det var många olika faktorer som spelade in, förklarar han.

Militären överlag välorganiserad – men det finns rum för förbättring

Rasa framhåller att militärtjänstgöringen i Finland på det stora hela är riskfri och välorganiserad. Men alltid finns det rum för förbättringar.

– Något man kunde tänka på är informationsflödet. Det skulle vara viktigt att alla inom militären vet vad som händer och det är viktigt att vägplaner utforskas i förväg och att olika riskfaktorer elimineras, säger han.

Framför allt efterlyser han mer ansvarskänsla. Det gäller inte minst Skogbyfallet.

– Inom Beväringsförbundet tycker vi att den enskilda föraren inte har fått tillräckligt med stöd och medkänsla, säger Rasa.

– Jag kan inte ens tänka mig hur hemskt det här måste kännas för beväringen. Därför vill vi från Beväringsförbudnet absolut visa att vi är på hans sida, säger han.

Läs också