Hoppa till huvudinnehåll

Våldsam brand i Gamla Vasa – en person har skadats lindrigt

En kraftig brand bröt ut i ett höghus på Drottningstigen i Gamla Vasa på torsdagseftermiddagen. Räddningsverket meddelar att branden är under kontroll. Eftersläcknings- och röjningsarbetet pågick långt in på natten.

Huset evakuerades och invånarna fördes till närliggande Variska skola. Nödinkvartering för natten och första omsorg har arrangerats till de evakuerade.

Klockan 19.20 meddelade räddningsverket att branden är under kontroll och släckningsröjning har påbörjats på taket.

Tidigare varnade man för farlig rök, men röken utgör inte längre någon fara. Man ber ändå allmänheten att hålla sig borta från området, eftersom den livliga trafiken kring brandplatsen har orsakat farosituationer.

I huset finns ett 20-tal bostäder. En lindrigt skadad person fördes till sjukhus och en annan person vårdades på plats efter att ha andats in rök. Två katter omkom i branden.

Släckningsarbete vid höghus i Vasa.
Brandkåren lyfter bort taket från den brandskadade byggnaden. Släckningsarbete vid höghus i Vasa. Bild: Merja Siirilä / Yle Vasa,eldsvådor,släckning av bränder,Gamla Vasa

Yles reporter Roger Källman befann sig på plats tidigare under dagen.

- Jag ser lågor som kommer upp ur taket i ena ändan av huset och tjock rök kommer ut under takkanten. Det verkar brinna på mellantaket, säger Källman.

Vid det brinnande huset träffade Källman en ung kvinna som bor i grannhuset. Hon berättade att hon hade kommit med bussen just när elden hade brutit ut.

- Jag mötte en kvinna som var alldeles svart i ansiktet och hon ville gå in i huset igen för att hämta sina katter. Men jag stoppade henne, säger kvinnan.

Polisen utreder brandorsaken och ber allmänheten att skicka in möjligt bild- eller videomaterial av branden innan räddningsverket kom till platsen till vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.

Uppdaterad 19.25 med att branden nu är under kontroll.
Uppdaterad 17.46 med att en person skadats lindrigt.
Uppdaterad 16.35 med detaljer från Räddningsverket.
Uppdaterad 15.55 med detaljer från Räddningsverket.
Uppdaterad 15.42 med kvinnans berättelse.

Vi uppdaterar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten