Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: Centern ligger fortfarande extremt lågt – men partiet kan ha fått ett litet lyft efter ordförandevalet

Grafik över väljarstödet för partierna i september 2019
Grafik över väljarstödet för partierna i september 2019 Bild: Yle väljarstöd för partier

Centern ligger fortfarande mycket lågt i mätningen, trots att partiet har en ny ordförande. Sannfinländarna är fortsättningsvis landets största parti, medan statsministerpartiet SDP kämpar med imageproblem.

Landets största parti är - enligt Yles färska partimätning - Sannfinländarna med ett stöd på drygt 20 procent. Sannfinländarna har legat stabilt kring 20 procent sedan maj. Det här verkar vara det nya normala för partiet.

Samlingspartiet hittar inte oppositionsväxeln - SDP backar igen

Näst störst är Samlingspartiet med runt 17 procent. Samlingspartiet verkar inte ha fått in oppositionsväxeln.

– Partiet har suttit så pass länge i regeringen att det har svårt att anpassa sig till sin nya roll, resonerar vd Jari Pajunen på Taloustutkimus, som står bakom partimätningen. I regeringen får man mera uppmärksamhet på både gott och ont.

Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min.
Statsministerpartiet SDP ligger drygt en procentenhet under förra månadens resultat. Det här kan vara en följd av diskussionen om brutna vallöften, men storleken på kräftgången förvånar. Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min. Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

På tredje plats kommer statsministerpartiet SDP med ett väljarstöd på knappt 16 procent. Partiet ligger drygt en procentenhet under förra månadens resultat. Det här kan vara en följd av diskussionen om brutna vallöften, men storleken på kräftgången förvånar Jari Pajunen.

– Det är bland arbetsföra väljare mellan 25 och 49 år i södra Finland som stödet för SDP har minskat, säger Pajunen och hänvisar till bakgrundsmaterial. De här väljarna har försvunnit åt olika håll, men Sannfinländarna är en vinnare. SDP:s resultat är förvånande eftersom partiet har fått mycket synlighet i egenskap av statsministerparti och genom Finlands EU-ordförandeskap. Kanske är det aviserade skattehöjningar som får unga SDP-väljare att fly.

De gröna kommer på fjärde plats i mätningen med drygt 14 procent. Partiet ligger ganska stabilt på den här nivån och har väldigt synliga ministrar. Regeringens bestämda linje i klimatfrågan är också klart till De grönas fördel.

Centern på samma nivå som under ordförandekampen

Först på femte plats har vi Centern som efter valet av Katri Kulmuni till ordförande verkar ha fått aningen bättre fart. Centern har i denna undersökning ett stöd på 12,8 procent. Det är 1,2 procentenheter bättre än i mätningen för en månad sen, men de facto på samma nivå som i julimätningen (12,6). Ändå verkar det som om Centern vunnit tillbaka en del av sina traditionella väljare.

– Det ökade stödet kommer starkt från Uleborgsområdet, pensionärer och landsbygden så det verkar som Kulmunis betoning av regionalpolitiken har påverkat resultatet positivt, säger Pajunen. Efter partiordförandevalet i början av september har Katri Kulmuni varit väldigt synlig och det märks i resultatet nu.

Centern hade ett väljarstöd på 21,1 procent i riksdagsvalet år 2015, men stödet hade redan sjunkit till 13,8 i vårens riksdagsval. Nu ligger Centern alltså en procentenhet under katastrofvalet i april.

Katri Kulmuni svingar ordförandeklubbar i Kouvola. Hon står på scen med blommor under ena armen och ordförandeklubban höjd i den andra.
Först på femte plats har vi Centern som efter valet av Katri Kulmuni till ordförande verkar ha fått aningen bättre fart. Centern har i denna undersökning ett stöd på 12,8 procent. Katri Kulmuni svingar ordförandeklubbar i Kouvola. Hon står på scen med blommor under ena armen och ordförandeklubban höjd i den andra. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni,Centern i Finland

Vänsterförbundet, SFP och KD håller ställningarna

Vänsterförbundet ligger stabilt på runt 8 procent. SFP och Kristdemokraterna får i mätningen båda ett stöd på knappt 4 procent. SFP ligger alltid stabilt på 4 procent och KD mellan 3,5 och 4 procent,.

Partimätningen utfördes under perioden 9.9 - 1.10.2019. Taloustutkimus intervjuade 2446 finländare för mätningen. Av dem uppgav 1728 personer vilket parti man stöder. Felmarginalen är +/- 2,0 procentenheter för de större partierna.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Hur har partiernas väljarstöd utvecklats de senaste 30 åren? Hur väl har mätningarna stämt med valresultaten? Fördjupa dig i resultaten här.

Läs också