Hoppa till huvudinnehåll

Branden i Gamla Vasa startade på en av lägenheternas terrass – polisen misstänker inget brott för tillfället

Släckningsarbete vid höghus i Vasa.
Höghuset som brann har 17 lägenheter. Släckningsarbete vid höghus i Vasa. Bild: Merja Siirilä / Yle Vasa,eldsvådor,släckning av bränder,Gamla Vasa

Släcknings- och röjningsarbetet efter den stora höghusbranden i Gamla Vasa pågick långt in på natten. Branden fick sin start på terassen till en lägenhet. Polisen misstänker inget brott för tillfället

Branden konstaterades vara släckt vid halv två-tiden i natt, men en av räddningsverkets enheter blev kvar vid brandplatsen för att hålla vakt. Vid femtiden flammade elden upp igen, men brandkåren fick den snabbt släckt.

Huset med 17 lägenheter och 24 boenden blev totalförstört men inga allvarliga personskador verkar ha uppstått i branden.

Branden fick sin start vid 14-tiden på torsdagen på terrassen till en av lägenheterna i husets första våning.

Elden spred sig längs väggarna och upp på mellantaket. Orsaken till att branden spred sig så snabb uppåt var en enhetlig träkonstruktion i balkongväggarna, enligt räddningsverket.

Under kvällen fick brandkåren bland annat bryta upp stora delar av byggnadens tak.

Ensimmäisen kerroksen asunnosta alkanut palo levisi kerrostalon kattorakenteisiin. Ylimmän kerroksen parvekkeet ovat pahasti palanee
Ensimmäisen kerroksen asunnosta alkanut palo levisi kerrostalon kattorakenteisiin. Ylimmän kerroksen parvekkeet ovat pahasti palanee Bild: Anne Elhaimer / Yle Vasa,eldsvådor,Gamla Vasa,Hyreshus

De boende evakuerades till Variska

De boende i huset evakuerades under gårdagskvällen till den närliggande skolan Variska. Frivilliga från Röda Korset hjälpte dem att skaffa förnödenheter.

Branden utvecklade stundtals kraftig rök och ett nödmeddelande om att hålla fönster och ventilation stängda gick ut på torsdagseftermiddagen.

Polisen meddelar på fredagseftermiddagen att de genomför en teknisk undersökning av brandplatsen.

Brandorsaken är ännu oklar, men för tillfället misstänker polisen inget brott.

Polisen har fått in flera tips om branden, men efterlyser ännu bilder eller videoinspelningar på brandförloppet innan räddningsverket kom till platsen. Material kan skickas till adressen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.

Räddningsverksamheten avslutades på fredagseftermiddagen

Strax efter klockan 15 på fredagen meddelade räddningsverket att räddningsverksamheten vid brandplatsen var avslutad.

Ansvaret för efterbevakning och fortsatta åtgärder har överlämnats till byggnadens ägare. Husbolagets disponent svarar på de boendes frågor.

Artikeln uppdaterad 4.10 kl. 14:40 med uppgifter om att det fanns 17 lägenheter i huset, inte 20. Även uppdatering om var branden startade och att polisen inte misstänker något brott för tillfället.

Artikeln uppdaterad 4.10 kl. 15:50 med uppgifter från Österbottens räddningsverk om att räddningsverksamheten är avslutad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten