Hoppa till huvudinnehåll

CKP: Motivet till Kuopioattacken är knappast terroristiskt

utredningsledare Olli Töyräs
CKP:s utredningsledare Olli Töyräs är förtegen om förhören så här långt utredningsledare Olli Töyräs Bild: Lehtikuva Olli Töyräs

Den yngling som misstänks för skolattacken mot ett yrkesinstitut i Kuopio hade knappast några terroristiska motiv, men fortfarande är orsaken till dådet okänt. Den 24-årige Joel Otto Aukusti Marin förklarades i dag häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och flera mordförsök av tingsrätten i Norra Savolax.

Den misstänkte gärningsmannen Marin deltog i förhandlingen via tv-skärm. På grund av sina skador ligger han forfarande på intensivavdelningen på Kuopio Universitetssjukhus.

Oklart om Marin erkänt eller inte

Marins försvarsadvokat, Matti Niiranen befann sig vid sin klients sida under häktningsförhandlingen. Han vill inte kommentera om hans klient har erkänt dådet eller inte.

- Marin mår efter omständigheterna rätt bra. Han samarbetar med förundersökningsmyndigheterna, säger Niiranen till Yle.

I det här skedet bekräftar Centralkriminalpolisen att den kvinna som dödades i attacken i Savolax yrkesinstitut är en ukrainska, född 1996.

Polisen förtegen

CKP:s utredningsledare Olli Töyräs avslöjar ingenting om innehållet i förhören, men han säger att de har förlöpt i en saklig anda.

- Vad får en människa att begå ett sådant här brott? Det här påminner på sätt och viss om knivhuggningsattacken i Åbo. Våldet är kraftigt och riktar sig mot utomstående personer. Det är sådana saker vi dryftar just nu, berättar Töyräs.

Han kan inte säga om det var särskilt kvinnor som gärningsmannen ville komma år, eller om offren valdes slumpmässigt. Han tror inte heller att dådet hade terroristiska förtecken.

- Det kommer att ta flera månader tills alla bitar har fallit på plats, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes