Hoppa till huvudinnehåll

Dramatisk vändning i tiokampen - världsmästaren Kevin Mayer lämnade kampen i tårar, Tysklands Kaul ny mästare

Kevin Mayers skada hindrade fortsatt kamp
Kevin Mayers skada hindrade fortsatt kamp Bild: AFP / Lehtikuva Kévin Mayer,VM i friidrott 2019

Tysklands Niklas Kaul är den nye världsmästaren i herrarnas tiokamp. Då den största guldfavoriten Kevin Mayers tävling förstördes av skador steg Kaul fram och tog en överraskande seger med resultatet 8691poäng.

Kaul avgjorde i praktiken tävlingen med ett jättekast i den näst sista grenen spjut där han noterades för fenomenala 79,05, och följde upp med att vara bäst på den avslutande 1500m. Den 21-årige Kaul blev alla tiders yngste tiokampsmästare. I den jämna silver- och bronskampen knep Estlands Maicel Uibo silver med personliga rekordnoteringen 8604, Kanadas Damien Warner brons på 8529.

I tiokampen avbröt den största förhandsfavoriten och världsrekordmannen Kevin Mayer från Frankrike i samband med den åttonde grenen stavhopp. Den regerande mästaren Mayer försökte hoppa men en baklårsskada ledde till att han inte kunde göra ordentliga försök ens på sin inledningshöjd. Mayer lämnade arenan i tårar.

- Jag är inte okej, men det blir nog bra, sade Mayer. Det var en besvikelse eftesom jag ledde tävlingen, men sådant är sport. Igår hade jag en skada i högra knät, men jag kunde ändå idag delta i häckloppet och i diskus. Men sedan satte smärtan i mitt vänstra baklår stopp för kampen. Nu ser jag verkligen fram emot OS i Tokyo.

Brittiskt guld och finländsk besvikelse i sjukampen

Damernas sjukamp slutade olyckligt för Finlands Maria Huntington. VM-debutanten drabbades av magsjuka och kom aldrig till start under den andra dagen. Efter den första dagens fyra grenar låg Huntington på en delad trettonde plats.

Storbritanniens Katarina Johnson-Thompson vann sjukampen med fina 6981 poäng, alla tiders sjätte bästa notering och ett nytt brittiskt rekord. Johnson-Thompsons reultat idag var 677 i längd, 43,93 i spjut och 2.07,26 på den avslutande 800m.

Den detroniserade mästaren Belgiens Nafissatou Thiam tog silver med 6677 poäng, medan Österikes Verena Preiner tog brons med 65,60.