Hoppa till huvudinnehåll

MGP-finalisten Siri från Vasa sjunger om sin bästa kompis

Siri Norrgård tittar in i kameran och ler. Höstlöv i bakgrunden.
Siri Norrgård är en av MGP-finalisterna. Siri Norrgård tittar in i kameran och ler. Höstlöv i bakgrunden. Bild: Yle/Anna Wikman MGP Finland,Siri Norrgård

Siri Norrgård har sjungit länge, men låten hon skickade till MGP var den första hon skrivit. Låten För mig handlar om hennes bästa kompis som bor två timmar bort. Han blev nästan tårögd när han hörde låten, säger Siri.

Siri Norrgård är en sjungande, dansande och teaterspelande 13-åring från Vasa. Hon är en av årets finalister i Melodi Grand Prix.

Musik har alltid varit en del av hennes liv, men låtskrivardebuten kom i och med MGP, berättar Siri.

– Jag har alltid gillat att sjunga låtar och haft en ganska bra röst. Jag har ibland sjungit på julfester och sånt, men den här låten som jag skrev till MGP är den första jag skrivit helt själv.

Skrev låten i duschen

Siri hade hört om MGP och tänkte att hon kan vara med ifall hon hittar på någon låt, och så hände det plötsligt.

– Jag gick i duschen en dag och kom på en melodi och lite text. Jag skrev upp det och fortsatte arbeta på det och så blev det en låt. Men jag hade inte tänkt att jag skulle göra en låt, det bara hände, berättar hon.

Låten som Siri skrev handlar om hennes bästa kompis Joel.

– Han bor ganska långt härifrån, ungefär två timmar med bil, och vi träffas inte så ofta. Vi är väldigt nära varandra, så jag tänkte att jag skriver en låt om honom, säger hon.

Har han hört låten?

– Han hörde den när den kom ut förra helgen. Han tyckte att den var jättebra och blev nästan lite tårögd.

”Alla är vinnare som kommit med”

Siri blev chockad över att hennes låt tog henne vidare till final.

– Det är jättemånga som skickar in och bara tio som kommer med. Så jag var väldigt glad.

– Jag gick inte med bara för att det är en tävling och måste vinna. Alla är ju vinnare som kommit med. Det är en cool upplevelse, jag har fått många nya vänner och gjort många nya grejer, säger Siri.

Hur känns det inför finalen?

– Det är väldigt roligt. Lite nervöst, finalen börjar ju närma sig, men det är väldigt coolt.

Finalen hålls 5 oktober

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Yle.

Finalen i Melodi Grand Prix sänds direkt från Yles tv-studio i Helsingfors lördagen den 5 oktober. Den kan ses i Yle Fem och på Yle Arenan kl. 18.

Läs också