Hoppa till huvudinnehåll

Planerad skärgårdsby i Pyttis väcker känslor hos grannarna: "Vi bor och vill också i fortsättningen bo i ett glesbygdsområde"

Strand med träd och vass.
Här vid Spjutsundet i Pyttis kan dyka upp en småtbåtshamn och 50-60 små hus i framtiden. Arkivbild. Strand med träd och vass. Bild: Yle/Mira Bäck Pyttis,Spjutsundet

Företagaren Eero Lehtis planer på att bygga en skärgårdsby vid Spjutsundet i Pyttis möter motstånd bland grannarna som anser att deras åsikter inte blir hörda.

Pyttis kommun gjorde i slutet av 2018 upp ett preliminärt avtal med företagaren Eero Lehti om att han ska få köpa ett närmare åtta hektar stort landområde vid Spjutsundet i Pyttis.

På det här området planerar han bygga en skärgårdsby som ska locka både båtförare och turister. De här planerna faller inte alla i smaken.

- Vi kräver att vår livsmiljö, vårt fastighetsvärde och vår personliga integritet inte försvagas. Vi bor och vill också i fortsättningen bo i ett glesbygdsområde, säger Meri Hurskainen som bor granne till den tilltänkta skärgårdsbyn.

Bro över sund.
Spjutsundet. Arkivbild. Bro över sund. Bild: Yle/Mira Bäck Pyttis Kommun,Spjutsundet,broar

Hurskainens familj flyttade till området sommaren 2013 i tron att de köpt en drömtomt i ett lugnt glesbygdsområde nära naturen. En tätt byggd stugby var inte vad de hade tänkt sig som granne.

- Vi tänker naturligtvis på vårt eget bästa men vi är dessutom uppriktigt oroliga för kommuninvånarna och Pyttis kommun.

För kommuninvånarnas del är Hurskainen bland annat orolig för att den service som utlovas inte kommer att förverkligas.

- Servicen har inte garanterats på något sätt i planerna. I det preliminära avtalet finns bara mål och inga skyldigheter gentemot den blivande ägaren. Exempelvis har inte möjligheten att bygga en bensinstation vid det strömmande sundet utretts.

Grannarna är också oroliga för hur den lilla byvägen ska klara sig om trafiken ökar märkbart.

Semesterby och småbåtshamn

Eero Lehti planerar skärgårdsbyn tillsammans med arkitekt Johan Pfeifer. Planen är att bygga en modern skärgårdsby bestående av en semesterby med 50-60 hus samt en småbåtshamn.

- Skärgårdsbyn skulle vara en fortsättning på den rika skärgårdstradition som vi har i Finland. Idén går ut på att vi skulle göra något motsvarande på ett modernt sätt och samtidigt ha mycket traditionella drag i byggnaderna, säger Pfeifer.

Jouni Eho och Eero Lehti.
Företagaren Eero Lehti ligger bakom skärgårdsbyn. Arkivbild. Jouni Eho och Eero Lehti. Bild: Yle/Sofia Strömgård Jouni Eho,Eero Lehti,Pyttis

I skärgårdsbyn ska finnas både fritidshus och bostäder där invånare kan bo året runt. Småbåtshamnen ska tjäna invånarna i semesterbyn men också fungera som en gästhamn.

- Meningen är att skärgårdsbyn skulle vara ganska tät och att man via det skulle kunna få lite bättre service, säger Johan Pfeifer.

Än så länge är det oklart hurdan service semesterbyn ska erbjuda. Lehti har tidigare talat om bensin, kaffe och eventuella butiksvaror.

Grannarna kämpar men blir inte hörda

Meri Hurskainen berättar att hon tillsammans med grannarna i området har försökt föra fram sina synpunkter och förslag till kommunen. Än så länge utan resultat.

- Vi känner att vi inte har fått förståelse för våra åsikter. Vi har också fört fram våra åsikter till beslutsfattarna för att de dokument vi har skickat in till kommunen inte har nått dem.

Johan Pfeifer berättar att han tycker att det är synd att grannarna inte gillar planerna.

- Jag tycker att det här borde vara en väldigt positiv sak för kommunen och för hela området. Jag hoppas att vi skulle kunna åstadkomma någonting som faktiskt blir en positiv sak och att grannarna i sin tid blir nöjda med det de har runt omkring sig.

Vy från strand. Man ser en brygga vid vilken en motorbåt är fäst samt en ö mittemot.
Arkivbild. Vy från strand. Man ser en brygga vid vilken en motorbåt är fäst samt en ö mittemot. Bild: Yle/Mira Bäck Pyttis,Spjutsundet

Förslaget till detaljplan för Spjutsundet ligger just nu till påseende. Invånare kan kommentera planen skriftligt fram till den 18 oktober.

Om kommunfullmäktige godkänner detaljplanen som den nu ser ut kommer Meri Hurskainen att besvära sig mot beslutet.

- Vi vill inte förhindra utveckling av området men detaljplaneringen bör ske noggrant och lagenligt och grunda sig på fakta, säger hon.