Hoppa till huvudinnehåll

Röda Korset ryckte snabbt ut för att hjälpa brandoffren i Gamla Vasa: "När man är i chock är det svårt att tänka rationellt"

En kvinna i Röda Korset-jacka och glasögon.
Kristiina Brisk-Mosander, ordförande för Röda Korsets finskspråkiga Vasa-avdelning. En kvinna i Röda Korset-jacka och glasögon. Bild: Yle / Anna Kurtén Röda Korset,Kristiina Brisk-Mosander

Frivilliga från Röda Korset har hjälpt brandoffren i Gamla Vasa att handla förnödenheter så att de klarar sig de närmaste dagarna. Vi har beredskap att snabbt ställa upp när dylika kriser sker, säger Kristiina Brisk-Mosander vid Röda Korset i Vasa.

När torsdagens brand i ett höghus i Gamla Vasa bröt ut dröjde det inte länge innan socialjouren tog kontakt med Röda Korset för att be om hjälp.

– De ringde vårt journummer och vi kom överens om att Röda Korsets frivilliga kan hjälpa till att skaffa förnödenheter åt brandoffren så att de klarar sig de första dagarna, säger Kristiina Brisk-Mosander, ordförande för Röda Korsets finskspråkiga avdelning i Vasa.

Skor, jacka, tandborste och andra förnödenheter behövs

Rent konkret gick det till så att brandoffren fick gå och handla tillsammans med Röda Korsets frivilligarbetare som också betalade inköpen med medel från Röda Korsets katastroffond.

– När människor är i chock klarar de inte nödvändigtvis av att tänka rationellt på vad de behöver, så våra frivilligarbetare gick runt med dem i affären och gav mentalt stöd. Vi har en färdig köplista att utgå från där det räknas upp sådant som skor, jacka, tröja, byxor, underkläder, tandborste och så vidare, säger Kristiina Brisk-Mosander.

De reagerade med olika slags känslor, det hör till. Alla reagerar olika på chock. Men fysiskt var de okej

Nio frivilligarbetare från Röda Korset hjälpte till under torsdagen.

Brisk-Mosander säger att alla som Röda Korset var i kontakt med förstås var chockade över det som hänt.

– De reagerade med olika slags känslor, det hör till. Alla reagerar olika på chock. Men fysiskt var de okej.

De boende i de 17 lägenheterna evakuerades först till den närliggande skolan Variska. Till natten ordnade socialjouren med hotellinkvartering för dem som behövde det. Många bodde också hos släktingar eller vänner.

Ett höghus som brinner.
De 17 lägenheterna i höghuset i Gamla Vasa förstördes av branden. Ett höghus som brinner. Bild: Yle/ Mari Latva-Karjanmaa bränder

Röda Korset kan agera snabbt

Höghuset på Drottningstigen är obeboeligt efter branden och det behövs därför inkvartering på längre sikt för de boende.

– Här hjälper socialväsendet eller försäkringsbolaget till.

Röda Korset bistår med hjälp till brandoffren ännu under fredagen. Man ser till att alla har den hjälp de behöver så att de klarar sig den närmaste tiden.

Frivilligarbetet som Röda Korset kan bidra med i krissituationer är mycket viktigt, säger Kristiina Brisk-Mosander.

– Vid socialjouren var de bara två eller tre, och de sa att de inte skulle ha klarat av att organisera hjälpen själva. Röda Korset har en färdig organisation och en färdig plan och kan agera snabbt.

– Försäkringsbolagen hjälper ju nog också, men inte samma kväll eller ens följande dag. Så frivilliga behövs, säger Brisk-Mosander.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten