Hoppa till huvudinnehåll

Så här smugglade fyra män nästan en halv miljon olagliga tabletter till Finland – i centrum stod en städföretagare i Helsingfors

Rivotril-burkar i en skåpbil. Helsingforspolisen hittade 300 000 tabletter i maj 2019.
Polisen fick reda på rekordlasten med Rivotril-tabletter på förhand och beslagtog dem. Sammanlagt fanns över 300 000 tabletter i lasten. Rivotril-burkar i en skåpbil. Helsingforspolisen hittade 300 000 tabletter i maj 2019. Bild: Helsingfors polisinrättning Helsingfors,Polis,Helsingfors polisinrättning,Rivotrill

Fyra rumänska män har nu dömts för grova narkotikabrott för att de smugglade närmare en halv miljon Rivotril-tabletter till Finland under vintern och våren. I centrum för smugglingen finns en man som har ett städföretag i Helsingfors.

Det är torsdagen den 23 maj 2019. En man vi här kallar Bogdan befinner sig i en parkeringshall på Fyrverkerivägen i utkanten av stadsdelen Marudd i östra Helsingfors.

Marudd är en rätt så välbärgad stadsdel där egnahemshusen dominerar. Vid Fyrverkerivägen finns ändå mest flervåningshus.

Det är inte första gången 32-åriga Bogdan är här. Hans företag i städbranschen har en parkeringsplats i hallen på Fyrverkerivägen. Företaget har varit verksamt sedan februari 2016 och gått på förlust under de senaste åren.

I parkeringshallen möter Bogdan tre män, som vi kallar Gheorghe, Iuliu och Sergiu. De är alla äldre än Bogdan, mellan 37 och 46 år gamla.

Männen har träffats tidigare med samma ärende. Men den här gången går det inte som de planerat.

Körde in i landet via Torneå

Gheorghe berättar att han kört med en bil till Finland från Rumänien medan Iuliu och Sergiu kört en annan. De kör via Ungern där de lastar Rivotril-tabletterna i bilen som körs av Iuliu och Sergiu.

De har gjort det här flera gånger tidigare under vintern och våren, men den här gången är lasten mycket större. Det handlar om sammanlagt 3 076 burkar eller över 300 000 tabletter Rivotril.

Resan till Finland går genom Slovakien, Tjeckien, Polen och Sverige. Till Finland anländer de via Torneå. Orsaken till valet av rutt är att Iuliu har ett års körförbud i Lettland medan Sergiu inte har körkort.

Gheorghe berättar att upplägget alltid är det samma. Vid gränsövergången till Finland kör först en bil med rumänska registerplåtar och efter den en bil med finländska registerplåtar där Rivotril-tabletterna finns.

Bilder från övervakningskameror visar att det går 10 till 15 minuter mellan att bilarna åker över gränsen.

Enligt åklagaren handlar upplägget om att minska risken för att bilen med tabletterna granskas vid gränsen.

Polisen spanar på männen och beslagtar lasten

Efter att de fyra männen träffas i parkeringshallen på Fyrverkerivägen torsdagen den 23 maj åker de till en lokal på Båtsviksgatan i Hertonäs som ägs av Bogdans städföretag.

Senare återvänder de till parkeringshallen och kör sedan igen tillbaka till lokalen i Hertonäs.

Då slår polisen till. Polisen spanade på männen eftersom man fått reda på att en stor last tabletter var på väg till Finland.

Hela den jättelika lasten beslagtas av polisen och Bogdan, Gheorghe och Iuliu grips direkt. Sergiu grips omkring en månad senare.

Sergiu kan kopplas till Rivotril-smugglingen genom att hans fingeravtryck hittas i paketbilen där tabletterna förvarats.

Gjorde sammanlagt fyra smugglingsresor

Sammanlagt förde männen in närmare 5 000 burkar med Rivotril till Finland. I varje burk finns 100 tabletter, vilket betyder att antalet tabletter de smugglade in var nästan 500 000.

Männen gjorde fyra smugglingsresor, en i februari, en i mars, en i april och en i maj då de åkte fast. För de tre första smugglingsresorna uppskattar åklagaren att mängden burkar varit 600 per gång utgående från hur många burkar som får plats inne i bilväggen.

Rivotril är en receptbelagd medicin som i Finland heter Rivatril och används bland annat för behandling av epilepsi. Tabletterna innehåller Klonazepam som räknas som narkotika.

En burk säljs för 50 euro styck. Polisen har tidigare berättat att tabletterna säljs öppet på gatan på olika ställen i Helsingfors.

Burkar med Rivotril-tabletter kikar fram från väggen på en skåpbil. Helsingforspolisen hittade 300 000 tabletter i maj 2019.
Burkarna med tabletter gömdes i en paketbil. Burkar med Rivotril-tabletter kikar fram från väggen på en skåpbil. Helsingforspolisen hittade 300 000 tabletter i maj 2019. Bild: Helsingfors polisinrättning Helsingfors,Polis,Helsingfors polisinrättning,Rivotrill

Hämtar tabletterna i Ungern

Tabletterna har hämtats i Ungern och gömts inne i bilens konstruktion.

Iuliu berättar i tingsrätten att han och Sergiu på vägen från Rumänien till Finland flera gånger väntat vid en bensinstation 80 km från Budapest i Ungern när Gheorghe åkt till Budapest med olika personer.

Vissa av dessa personer är namngivna i domen, men har inte åtalats i fallet. Bland annat sägs en person, som vi kan kalla Radu, flera gånger träffat männen när de anlänt till Finland. Radu verkar ha övervakat männen och sägs ha gett pengar till dem.

Samtliga får flera års fängelsestraff

Helsingfors tingsrätt dömer alla fyra för fyra fall av grovt narkotikabrott. Straffet för tre av dem blir sex år och sex månaders ovillkorligt fängelse.

Mannen, som vi kallar Gheorghe, får fem års fängelse eftersom han genom att erkänna brotten underlättat utredningen.

Domen gavs på torsdagen och har inte vunnit laga kraft.

Läs också