Hoppa till huvudinnehåll

SFP i Kimitoöns kommun föreslår förhöjd fastighetsskatt för kraftverk - ska inbringa välbehövliga inkomster till kommunen

Kimitoöns kommunflagga.
Kimitoöns kommuns befolkningsprognos ser som många andra kommuner, dyster ut. Kimitoöns kommunflagga. Bild: Yle/Lotta Sundström Kimitoön,kimitoöns kommunvapen

På Kimitoön funderar man på nya sätta att få in inkomster till kommunen. SFP föreslår att man inför en förhöjd fastighetsskatt för kraftverk.

- Kommunerna har möjlighet att för kraftverk uppbära en fatighetsskatt på maximalt 3,1 procent och vi i SFP kommer att föreslå en skatt på kraftverk. Det skulle vara en betyda inkomstkälla för vår kommun.

Det säger Helena Fabritius (SFP), som är ordförande för tekniska nämnden.

Kan den här skatten avskräcka investeringar?

- Om vi ser på övriga kommuner så används den här högsta fastighetsskatteprocenten. Jag tror inte att det avskräcker någon.

Dyster befolkningsprognos

Fabritius säger att kommunen behöver mera inkomster, då befolkningsprognosen ser dyster ut, med 800 personer mindre i kommunen om 20 år.

- Det leder till att vi måste börja skära i vår service i kommunen. Men har vi en extra inkomst så möjliggör det att vi kanske kan upprätthålla en service som vi annars skulle tvingas avstå ifrån.

Föreslaget ska behandlas av kommunstyrelsen på måndag.