Hoppa till huvudinnehåll

Spjuttrion är redo för kvalet – Oliver Helander: "Jag har bra förutsättningar att kasta årets bästa kast här"

spjuttrion klar för kvalet
Spjuttrion Oliver Helander, Antti Ruuskanen och Lassi Etelätalo jagar kvalgränsen 84 meter spjuttrion klar för kvalet Bild: Lehtikuva VM i friidrott 2019,Oliver Helander,Antti Ruuskanen,Lassi Etelätalo

Herrarnas spjutkval avgörs på lördagen då den finländska trion Oliver Helander, Antti Ruuskanen och Lassi Etelätalo jagar kvalgränsen på 84 meter. Helander har övervunnit sina skadeproblem och tror att det finns förutsättningar för säsongens längsta kast i Doha.

Oliver Helander är optimistisk inför kvalet.

– Jag känner ingen press, men själv vill man ju gärna kasta årets bästa kast i årets viktigaste tävling. Själv tror jag att jag har förutsättningar att göra det.

– Träningen har gått bra under de senaste veckorna och jag går in i kvalet med gott självförtroende, säger Helander.

De sista kastträningarna var lovande

Han genomförde sina sista viktiga kastträningar redan under träningslägret i Turkiet. Träningarna i den luftkonditionerade träningshallen i Doha har varit lätta.

– I Turkiet fick jag till bra kastträningar som jag är nöjd med. Här i Doha har det handlat om lätta viktträningar.

Oliver Helander under VM i Doha
Helander gör VM-debut på lördag Oliver Helander under VM i Doha Bild: Lehtikuva Oliver Helander,friidrott,spjutkastning

Helanders tränare Glenn Lignell har följt med träningarna och är inne på samma linje.

– Under de två veckorna i Turkiet var träningsprogrammet uppbyggt kring de två kastträningarna. De lyckades riktigt bra. Nu har det handlat om att finslipa den fysiska formen och det ser bra ut för tillfället. Det finns inga begränsningar för långa kast.

Skadorna övervunna

Helanders säsong har kantats av skador som resulterat i att han tävlat oerhört lite under den långa säsongen. Därför är det också lyckosamt att VM-tävlingarna denna gång placerats så sent i kalendern. Skadorna är nämligen övervunna.

– Just nu känns kroppen bra. Sidan som jag skadade i Kuortane har inte alls krånglat längre och axeln är i helt okej skick, så det ser nog helt bra ut.

Tränaren Lignell tycker inte att skadorna har satt några spår i kasttekniken. Man har inte behövt fokusera på några detaljer utan i stället försökt titta på den fungerande helheten.

– Tekniskt sett har det handlat om att hitta en bra känsla och få den lätthet i kastandet som är det bästa i Olivers kast, säger Lignell.

Kvalgränsen 84 meter ingen överraskning

Kvalgränsen i lördagens kval är 84 meter. Det är en meter mer än i de föregående VM-tävlingarna.

– Jag skulle tippa på att 82–82,5 kommer att räcka för final. Förra gången det var VM krävdes det ett kast över kvalgränsen, men då låg gränsen på 83 meter.

– Nivån har kanske varit lite sämre i år jämfört med 2017 så 82–83 meter borde räcka för en finalplats, säger Helander.

Man ska nog vara förberedd på att kasta 84 meter för att komma till final.

Lignell är inne på samma linje.

– 84 meter är en ganska väntad gräns. Eventuellt kan lite mindre räcka, men man ska nog vara förberedd på att kasta 84 meter för att komma till final.

Oliver Helander har trots skadorna inte tummat på sina höga målsättningar i VM. I spjutfinalen tänker han kasta samtliga sex kast och knipa en poängplacering.

– Om jag får kasta alla sex kast i finalen kan jag inte vara helt missnöjd. Men det är klart att man måste ta sig igenom kvalet först. Det är det första målet på vägen.

Antti Ruuskanen saknar en VM-medalj

Finlands övriga spjutkastare är årets finländska mästare Lassi Etelätalo och rutinerade Antti Ruuskanen. Etelätalo gör sitt första VM, men visade i EM i Zürich att han trivs i hetluften då han där nådde en fjärdeplats.

Antti Ruuskanen, som har tagit medaljer såväl i OS som i EM, saknar fortfarande en VM-peng. Säsongen har varit en berg- och dalbana där den fina säsongstarten bromsats upp av små problem i mitten av säsongen.

– Från mitten av september har träningen löpt på riktigt fint. Jag förväntar mig att vi får se mina längsta kast för året här – om inte i kvalet så senast i finalen, säger Ruuskanen.

Spjutkastarna Ruuskanen, Etelätalo, Helander
Siktet inställt på 84 meter för hela spjuttrion Spjutkastarna Ruuskanen, Etelätalo, Helander Bild: Lehtikuva friidrott,VM i friidrott 2019,spjutkastning

Den 35-årige Ruuskanen är nära slutet av sin fina karriär, men åtminstone en säsong till blir det, oberoende av hur VM-tävlingarna i Doha går.

– Vi satte upp ett fyraårigt projekt efter OS i Rio. Siktes sattes på Tokyo 2020. Axeln skulle fixas i skick och det fick ta den tid det tar.

– Nu är jag i form igen och saknar ju fortfarande den där VM-medaljen. I OS och EM har jag lyckats men av någon orsak har det inte blivit någon pallplats i VM ännu. Det försöker vi få en ändring på här.

Herrarnas spjutkval på lördag består av två grupper. A-gruppen kvalar klockan 16.30 och B-gruppen klockan 18.00. Finalen går av stapeln på söndag klockan 19.55.