Hoppa till huvudinnehåll

Teemu Pukki kan slå ytterligare ett Premier League-rekord på lördag – motståndartränaren avslöjar att han övervägde att värva målsprutan

Teemu Pukki.
Teemu Pukki. Teemu Pukki. Bild: imago images / Focus Images / All Over Press Teemu Pukki

På lördag ställs två liganykomlingar mot varandra i Premier League då Aston Villa gästar Norwich. Den farligaste spelarna hos ”Canaries”? Teemu Pukki – åtminstone om man frågar Villa-lotsen Dean Smith. Statistiken stöder också analysen.

Säsongsinledningen har inte varit någon dans på rosor för Aston Villa. Birmingham-laget ligger tredje sist i tabellen med fem poäng på sju matcher och -3 i målstatistiken.

Men bara en poäng ifrån dem vilar Norwich. På lördagen möts lagen på Carrow Road – och viktiga poäng står på spel för liganykomlingarna.

Aston Villa-tränaren Dean Smith vet dessutom vem den farligaste spelaren i motståndarnas lag är: Teemu Pukki.

– Han har kapacitet att se till att våra försvarare har händerna fulla. Det måste mittbackarna vara medvetna om, säger Smith för Birmingham Mail.

Smith har de facto blykoll på landslagsforwarden. Han avslöjar nämligen för tidningen att han övervägde att signa Pukki då finländaren höll till i Celtic och Smith tränare Brentford.

– För att vara helt ärlig så tog jag en närmare titt på honom, berättar Smith.

– Jag såg honom spela för Celtic. Han är en bra spelare och har visat det genom att göra många mål. Han har sannerligen höjt sin nivå och visat att han fortfarande håller måttet, fortsätter han.

Behöver en poäng för att nå Agüero och Quinn

De senaste matcherna har Pukki ändå inte varit lika målfarlig som tidigare under säsongen. Bortamatcherna mot Burnley och Crystal Palace resulterade båda i förluster för Norwich och Pukki blev utan fullträffar.

Men som ligan också noterar på sin webbplats har Pukki nätat i varendaste hemmamatch så här långt under säsongen. Sammanlagt har han stått för fem mål och två assist då Norwich spelat hemma.

Ifall Pukki nätar mot Aston Villa kommer han att bli den femte spelaren genom tiderna att göra mål i sina fyra första hemmamatcher i toppligan. Den senaste spelaren att lyckas med bedriften var Diego Costa.

Dessutom kan han med ett mål eller en målgivande passning tangera Sergio Agüeros och Mick Quinns rekord på åtta poäng under sina fyra första hemmamatcher i Premier League.

Statistiken från säsongen 2018/19 stöder också Norwichs chanser i matchen. Då lagen möttes i Championship den förra säsongen gick Norwich nämligen segrande ur dusten båda gångerna.

– Men de har inte mött det här laget, konstaterar Smith på klubbens webbplats.