Hoppa till huvudinnehåll

TPS-svenskarna hävdar att finlandssvensken Tony Sund egentligen vill vara svensk - trion passar också på att hylla FM-ligan

TPS-spelarna Filip Windlert, Anton Holm, Henrik Larsson och Tony Sund.
TPS-spelarna Filip Windlert, Anton Holm, Henrik Larsson och Tony Sund. TPS-spelarna Filip Windlert, Anton Holm, Henrik Larsson och Tony Sund. Bild: Yle / Peter Karlberg TPS (ishockey herrar),Filip Windlert,Anton Holm,Henrik Larsson,Tony Sund,TPS-spelarna Filip Windlert, Anton Holm, Henrik Larsson och Tony Sund.

En intervju som ska handla om ishockeylivet i Åbo för fyra TPS-nyförvärv blir snabbt i stället väldigt humorbetonad. Inte minst när svensktrion Anton Holm, Filip Windlert och Henrik Larsson inleder med att påstå att finlandssvensken Tony Sund egentligen vill vara svensk.

– (Skratt) Det är det värsta jag har hört. Jag har svenska som modersmål, men jag är stolt finlandssvensk, säger IFK Lepplax-fostrade Sund.

En lika skrattandes Anton Holm är ändå säker på sin sak.

– Jag tror Tony vill vara svensk, men det kommer så småningom. En dag kommer han att få ett svenskt pass, säger Holm och fortsätter:

– Tony kollar på både Love Island Sverige och Paradise Hotel Sverige. Han har nog bockat av alla svenska serier som finns på C More och Viasat. Han berättade också för mig här innan att han kunde alla paren i Love Island.

– Ja, men du kunde alla paren i Paradise Hotel, svarar Sund snabbt och tillägger:

– Jag kollar även mycket på finsk TV. Det får man inte glömma bort. Jag får nog börja lära de här svenskarna lite om finsk TV så blir det nog bra.

Tony Sund.
Tony Sund. Tony Sund. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Tony Sund,TPS (ishockey herrar)

Holm får smaka på sin egen medicin – får gliringar för guldhjälmen

Anton Holm får också sin beskärda del av gliringar när de andra lyfter fram att han verkar trivas väldigt bra i sin guldhjälm, en hjälm man får spela i om man har producerat bra poängmässigt.

I forwarden Holms fall innebär hans sex poäng på sju matcher att han delar han ledningen i TPS interna poängliga tillsammans med Lauri Korpikoski och Zach Budish.

– Jag vet att det kanske svider lite för "Fille" (Windlert) och "Henke" (Larsson) att se mig åka runt i den där glansiga guldhjälmen. Framför allt för "Fille". Han är väldigt proper och skulle gärna vilja åka runt på isen utan hjälm med fixad frisyr och se riktigt schysst ut. Jag tycker den vanliga svarta hjälmen funkar jättebra, så det är beklagligt att de anklagar mig för att trivas i guldhjälmen.

– Anton klär i guldhjälmen och han får fortsätta att producera så får han åka runt i den hela säsongen, säger Windlert.

Landsmannen Larsson fyller på med att Holm ska ha frågat om han får spela med en guldhjälm även på träningarna.

– Han kanske såg guldhjälmen framför sig och det är kanske därför han har öppnat den här säsongen så starkt. Det är kanske så man själv får börja tänka.

Anton Holm.
Anton Holm. Anton Holm. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press TPS (ishockey herrar),Anton Holm
Filip Windlert firar med en lagkamrat.
Zach Budish och Filip Windlert. Filip Windlert firar med en lagkamrat. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press TPS (ishockey herrar),Filip Windlert

Så här rullar det på med den här kvartetten och känslan är tydlig. Stämningen är väldigt god och svenskan tar mycket plats i TPS.

– Det är roligt att ha någon att prata svenska med. Vi har de här tre svenskarna och så har vi också några finska spelare som kan svenska, säger Tony Sund.

Henrik Larsson menar att fler gemensamma språk förbättrar sammanhållningen inom laget plus att det även ger en del nya fans.

– Vi brukar göra en del svenska intervjuer på sociala medier och det är kul att se att TPS tänker lite bredare. Alltså att de inser att det finns många som kanske också har strul med finskan och behöver ha svenskan för att kunna förstå hela bilden.

Hoppa över Twitterpostning

Nu till själva ishockeyn och allvaret. TPS ligger just nu nia i tabellen och närmast väntar ett dubbelmöte med regionrivalen Lukko från Raumo.

– Derbyatmosfären ger extra energi och man vill verkligen vinna mot en rival. Det ska också bli kul att möta bröderna Pathrik och Ponthus Westerholm som nu spelar för Lukko. Jag har spelat med de tidigare, så det ska bli kul att psyka ner dem och vinna över dem. Det är derby, då får man trash-talka lite, säger Henrik Larsson med ett leende.

Henrik Larsson och Filip Windlert har båda hittills noterats för ett mål och två målgivande passningar, vilket är poängbäst bland TPS backar. Men som många ishockeyspelare ofta gör lyfter Larsson fram laget före jaget.

– TPS är en storklubb och inte minst i matchen mot Tappara märkte man att ishockeyn berör. Det är väldigt häftigt, men vi känner att vi kan bättre än vad vi har visat som lag.

Henrik Larsson.
Henrik Larsson. Henrik Larsson. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press TPS (ishockey herrar),Henrik Larsson

Poängkungen Holm fortsätter på samma tema.

– Vi har varit lite ojämna som lag och då kanske inte den individuella poängproduktionen spelar så stor roll. Visst är det kul att bidra med poäng men som lag har vi en del att jobba på.

Filip Windlert tycker också att det finns en potential som man ännu inte har nått.

– Kan vi få ihop allt kan vi vara ett topplag.

"Tiden i Sharks var en stor upplevelse - men nu är det fokus på TPS"

Tony Sunds karriär tog fart på allvar förra säsongen. Han axlade ansvar i Vasa Sports första backpar och noterades för 8+27, vilket gav en femte plats i backarnas poängliga.

Sund är nu utlånad av NHL-klubben San Jose Sharks. Backen deltog i Sharks försäsongsläger och hann spela en träningsmatch med Kalifornienklubben, där han stod för två assist.

– Det var roligt, men det var också roligt att komma tillbaka till TPS, säger Sund som redan före NHL-kontraktet hade hunnit skriva på för TPS.

Hoppa över Twitterpostning

Sund har på sina fyra matcher i TPS-tröjan fortfarande en nolla i poängprotokollet.

– Tiden i Sharks var en stor upplevelse och en lärorik resa. Så visst har det varit en omställning efter det, men samtidigt har allt här hela tiden blivit bättre och bättre.

Att Sund ska vara viktig kugge i försvaret är väldigt tydligt när man synar speltiden. Sund har hittills snittat en istid på 23:07 minuter per match, vilket också är mest istid i hela truppen.

Precis som sina lagkamrater ser Sund bara möjligheter gällande TPS fortsatta framfart i FM-ligan.

– Vi har en bra trupp med bra spets. Som lag har vi mer att hämta, men det finns tid att jobba på.

"En väldigt bra liga där det spelas väldigt bra hockey"

Finland tog som bekant nyligen ett VM-guld med ett lag bestående av väldigt många ligaspelare och gällande FM-ligans nivå får svensken Windlerts svar medhåll av landsmännen Holm och Larsson. Alla tre skrev på ettårskontrakt med TPS i somras.

– Den finska ligan lockade. Det är en väldigt bra liga där det spelas väldigt bra hockey.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland