Hoppa till huvudinnehåll

Tvåmålsskyttarna Rantanen och Donskoi utropstecknen i det blåvita poängfyrverkeriet – Kakko ändå nollad i debuten: ”Kanske lite nervigt”

Jesperi Kotkaniemi, Erik Haula, Roope Hintz, Mikael Granlund – och inte minst Colorado-duon Mikko Rantanen och Joonas Donskoi. Där de första blåvita målskyttarna i NHL den här säsongen. Kaapo Kakkos debut i Rangers-tröjan resulterade ändå inte i poäng.

I går körde NHL-säsongen igång officiellt. I natt körde den igång på riktigt.

Den ur finländskt perspektiv intressantaste matchen spelades i Madison Square Garden, där Kaapo Kakkos New York Rangers stod värd för Winnipeg Jets.

Hemmalaget var till slut starkare, men av finländarna på isen var det duon Patrik Laine – Ville Heinola som lyckades bäst.

Kaapo Kakko nollades helt och hållet i matchen som slutade 6–4 till Rangers, medan både Laine och nykomlingen Heinola noterades för en assist i matchen.

– Det var kanske lite nervigt, men nog har jag ju spelat i stora matcher tidigare också. Jag tycker jag spelade helt okej. Jag kan definitivt göra bättre ifrån mig. Det första målet gör det säkert lättare, säger Kakko för Yle efteråt.

Kaapo Kakko skjuter ett skott som Ville Heinola försöker blockera.
Kakko och Heinola i farten. Kaapo Kakko skjuter ett skott som Ville Heinola försöker blockera. Bild: Kostas Lymperopoulos/CSM/All Over Press Kaapo Kakko,Ville Heinola

Trots att det blev en poäng i säsongspremiären kunde Laine inte vara nöjd med sin eller lagets insats.

– Många misstag. Vi måste absolut bättra på om vi vill vinna matcher. Mina skott gick inte ens på mål så jag verkar fortsätta där jag lämnade det förra säsongen. Ville (Heinola) spelade riktigt bra. Första poängen var körsbären på tårtan för honom, säger Laine för Viasat.

Haula och Kotkaniemi visade framfötterna

Jesperi Kotkaniemi hade äran att vara den första finländaren att lyckas med målskyttet då hans Montreal gästade Carolina. Kotkaniemi satte 2–2-målet fem minuter in i den andra perioden på passning av Artturi Lehkonen och Jonathan Drouin.

Efter ytterligare ett mål av gästerna i den andra perioden såg Canadiens ut att åka iväg med poängen. Men hemmalaget hade inte gett sig. Erik Haula stod för kvitteringen i den tredje perioden – och efter straffar var det Hurricanes som gick segrande ur dusten.

– Jag hade lite rost att skaka av mig, men det känns bra att lyckas direkt i debuten för ett nytt lag, säger en uppenbart nöjd Haula för presskåren efteråt.

Teuvo Teräväinen noterades för en assist i matchen.

"Otroligt"

Joonas Donskoi hade också en lyckad debut för sin nya klubb då hans Colorado Avalanche slog Calgary Flames på hemmais. Donskoi inledde målskyttet i matchen sex minuter in i den första perioden och satte dessutom den sista spiken i kistan då han avrundade slutsiffrorna till 5–3 i tom bur.

Mikko Rantanen, som numer är den bäst betalde spelaren i laget, visade också att han förtjänar sina nio miljoner dollar per säsong.

Rantanen satte 2–1 i slutet av period ett med ett fantastiskt backhandskott som gick rakt upp i krysset och stod i den andra perioden för segermålet då han satte 4–2 i power play.

Se målen genom att klicka på artikelns huvudbild!

– Det känns otroligt att vara tillbaka och att äntligen få inleda säsongen. Jag kan bara tacka mina lagkamrater för målen i dag. Vi spelade bra som lag och även om det finns saker vi kunde göra bättre så var det en bra premiär, säger Rantanen i tv-intervjun efteråt.

Granlund och Hintz nätade också

I Nashville stod Predators I sin tur värd för Minnesota Wild, vilket för Mikael Granlund innebar ett mote mot den tidigare klubben. Med 2–1 till gästerna på tavlan – efter bland annat ett framspelat mål av Mikko Koivu – steg Nashville-centern fram.

Granlund kvitterade matchen till 2–2 i början av period tre – ett mål som visade sig vara startskottet för en mäktig avslutning på matchen av hemmalaget. ”Preds” satte ytterligare tre mål under den sista perioden och tog alltså segern med 5–2.

Pekka Rinne stod mellan stolparna för Nashville och noterades för 22 räddningar i premiären.

Tuukka Rask fick också ansvar som startande målvakt då hans Boston Bruins inledde säsongen borta mot Dallas Stars. Där räckte två mål av gästerna i den första perioden till för seger – men inte utan lite finländskt mothugg.

Roope Hintz var nämligen den enda spelaren som lyckades överlista Rask då han reducerade till 1–2 halvvägs in i den andra perioden.

Resultat, NHL:

Tampa Bay – Florida 5–2
FLA Barkov 0+0, +/- 0, 20:37
FLA Borgström 0+0, -1, 15:51

NY Rangers – Winnipeg 6–4
NYR Kakko 0+0, -1, 15:31
WPG Heinola 0+1, +/- 0, 18:24
WPG Laine 0+1, -3, 20:01

Pittsburgh – Buffalo 1–3
BUF Jokiharju 0+0, +/- 0, 16:51
BUF Ristolainen 0+0, +/- 0, 23:53

Carolina – Montreal 4–3 e.str.
CAR Aho 0+0, -1, 22:15
CAR Haula 1+0, +1, 17:26
CAR Teräväinen 0+1, +1, 20:06
MTL Armia 0+0, +/- 0, 16:41
MTL Kotkaniemi 1+0, +/- 0, 12:54
MTL Lehkonen 0+1, +1, 14:53

Nashville – Minnesota 5–2
NSH Rinne 22/24
NSH Granlund 1+0, +2, 18:33
MIN Koivu 0+1, -1, 16:39

Dallas – Boston 1–2
DAL Heiskanen 0+0, -1, 23:53
DAL Hintz 1+0, +1, 16:59
DAL Lindell 0+0, +1, 24:11
BOS Rask 28/29

Colorado – Calgary 5–3
COL Donskoi 2+0, +1, 14:38
COL Rantanen 2+0, +/- 0, 18:30

Anaheim – Arizona 2–1

Videobilder från Viasat.