Hoppa till huvudinnehåll

Artificiell intelligens och spionerande gatulampor - omöjligt att förutse säkerhetsrisker på framtidens internet säger experter

En vit robot spelar schack med en kvinna.
Redan på 80-talet klarade artificiell intelligens av att vinna erfarna schackspelare med hjälp av kodad information av människor. I dag kan AI på fyra timmar lära sig själv hur man blir en vinnare i spelet. En vit robot spelar schack med en kvinna. schack,artificiell intelligens

Cybervärden förändras snabbt och det kan kännas som en oöverkomlig uppgift att skydda sig mot alla säkerhetsrisker. Två internationella säkerhetsexperter berättar om framtida hot som vi kan räkna med.

I somras bröt omfattande demonstrationer ut i Hongkong och oroligheterna har fortsatt sedan dess.

Demonstranterna har sedan länge gömt sina ansikten bakom masker och under paraplyer eftersom Kina är ökänt för sina välutvecklade övervakningssystem.

Övervakningssystemen är också orsaken till att demonstranterna börjat såga omkull "smarta gatulampor" som installerades i juni.

Gatulamporna är försedda med kameror, internetuppkoppling och sensorer. Myndigheterna har försäkrat att kamerorna inte används för identifikation men demonstranterna vägrar tro att det stämmer.

Tekniska övervakningssystem kommer att ställa till med ännu större problem i framtiden, anser säkerhetsexperter.

- Föreställ er att varje gatulampa i en stad är försedd med en kamera som kan hackas. Det ställer enorma krav på säkerheten, inte bara för de som ansvarar för gatulamporna, utan också för de företag som har sin verksamhet intill smartlamporna, säger säkerhetsexpert Rik Ferguson.

Ferguson talar till en fullsatt sal med säkerhetsexperter, allt från sakkunniga i småföretag till Centralkriminalpolisens representanter. Stämningen är allvarlig.

Det finns inga magiska tips att följa som bara jag som säkerhetsspecialist vet om. Googla, följ tipsen alla tjatar om. Det är tråkigt, men det är det enda sättet.― Säkerhetsexpert Bruce Schneier

Säkerhetskopior skyddar mot utpressningsprogram

Rik Ferguson är sakkunnig hos Europol, projektledare inom den internationella alliansen för cybersäkerhet ICSPA och han har valts till internetsäkerhetens Hall of Fame.

Dessutom har han nyss lärt sin 80-åriga mamma hur man gör säkerhetskopior så hon i mindre grad är utsatt för utpressningsprogram.

- Säkerhetskopior är ett effektivt sätt att skydda sig mot utpressningsprogram som är ute efter dina pengar.

En man med långt mörkt hår och ser rakt in i kameran. Han är tatuerad och står framför en blå vägg
Rik Ferguson anser att det inte är vanliga konsumenters uppgift att skydda sig mot framtidens cyberhot. det är företagens uppgift. En man med långt mörkt hår och ser rakt in i kameran. Han är tatuerad och står framför en blå vägg Bild: Milli Hellström cybersäkerhet,Internetsäkerhet

Utpressningsprogram, även kallat ransomware, låser specifika filer och i värsta fall hela datorn. Sedan pressas ägaren på pengar för att låsningen ska gå upp.

Programmen har funnits länge, men kommer enligt Ferguson inte att försvinna någonstans. Har du säkerhetskopior på alla dina viktiga filer, slipper du betala.

Gör lösenord inte ens du kommer ihåg och förvara dem i ett anteckningsblock i skrivbordslådan. Bryter sig någon in i ditt hem har du större problem än att dom fick tag på dina lösenord.― Säkerhetsexpert Rik Ferguson

Det finns ändå en viktig sak att komma ihåg. Ifall det går att få tillgång till dina säkerhetskopior via den hackade datorn, är du tillbaka på ruta ett.

- Bäst är hårdskivor som är helt externa, eller molntjänster som det går att logga ut från när man säkerhetskopierat färdigt, förklarar Ferguson

Säkerhetsexperternas tips på hur du skyddar dig på nätet

Säkerhetsexpert Schneier: Du behöver inte vara säkerhetsspecialist för att skydda dig på internet. Jag kör bil men vet ingenting om motorer och klarar mig bra ändå.

  • Skapa ett lösenord inte ens du kommer ihåg. Det är okej att ha sina lösenord nerskrivna, så länge du inte förvarar dom på en lapp vid din dator.

    Säkerhetsexpert Rik Ferguson: Förvara dina lösenord i ett anteckningsblock i skrivbordslådan. Bryter sig någon in i ditt hem har du större problem än att dom fick tag på dina lösenord.

  • Använd tvåstegsverifiering som innebär att endast ett lösenord inte räcker för att logga in. Säkrast är att tvingas godkänna inloggningen med hjälp av din mobiltelefon. Verifiering per SMS är också bra, men lättare att hacka.
  • Gör säkerhetskopior som det inte går att få tillgång till via datorn. En extern skiva och en molnfunktion är lika säkra så länge molnfunktionen kräver att du loggar in dig före använding.
  • Gör systemuppdateringar och uppdatera ditt virusskydd. När det görs uppdateringar på program lappas också de säkerhetshål man eventuellt hittat.
  • Säkerhetsexpert Schneier: På individnivå finns det tre saker som skyddar dig mot hot på internet. Uppdatera ditt virusskydd, uppdatera dina program och ta säkerhetskopior. Det räcker.

  • Klicka inte på suspekta länkar, även om de kommit från någon du känner. Exempel på suspekta länkar är länkar som för dig till en webbplats du inte känner från tidigare eller länkar som kommer med en följetext som inte påminner om det sätt på vilket din kompis brukar uttrycka sig.

Säkerhetsexpert Ferguson: Vi måste bli smartare på internet. Godkänner du en nedladdning för att du klickar på en konstig länk, kan inte virusprogrammen skydda dig.

Ensam fixar du ingenting, kräv förändring av företagen

Rik Ferguson anser att en vanlig konsument inte ska behöva bry sig om framtida säkerhetsproblemen.

- Låt företagen fundera på framtiden, för vanliga konsumenter är det som är här och nu det enda som är viktigt, säger Ferguson.

Bruce Schneier är inne på samma bana. Schneier är kryptograf, har skrivit flertalet böcker om internetsäkerhet och the Economist beskriver honom med titeln säkerhetsguru.

- Största delen av din data har du ingen kontroll över. Du kan se till att ha ett säkert lösenord, men hackas Facebook på företagsnivå, finns det ingenting du som individ kan göra.

Bruce Schneier on yhdysvaltalainen tietoturva-asiantuntija. Hän on kirjoittanut useita kirjoja tietoturvasta ja kryptografiasta.
Det finns inga hemliga lösningar som bara säkerhetsexperter känner till när det kommer till cybersäkerhet berättar Bruce Schneier Bruce Schneier on yhdysvaltalainen tietoturva-asiantuntija. Hän on kirjoittanut useita kirjoja tietoturvasta ja kryptografiasta. Bild: Henrietta Hassinen / Yle datasäkerhet,Bruce Schneier,Data security expert,kryptografi
AI utnyttjas inte av kriminella i dag. De behöver inte göra det, det finns lättare sätt att komma över information.― Rik Ferguson

Är det alltså dags att dra på sig foliehatten och konstatera att allt är för sent eftersom vi redan registrerat oss på sajter som Facebook och skickat e-post med personlig information?

- Man kan vägra allt som är elektroniskt, men jag vet inte riktigt varför man skulle göra det. Problemen måste fixas på en högre nivå säger Schneier.

- Enda sättet att skydda sig mot framtidens cyberhot är att kräva att företagen har sin säkerhet i skick och att stater har fungerande lagstiftning. Ensam fixar du ingenting.

- Men någonting måste vi vanliga konsumenter ändå kunna göra?

- Det finns inga magiska tips att följa som bara jag som säkerhetsspecialist vet om. Googla, följ tipsen alla talar om. Det är tråkigt, men det är det enda sättet, utbrister Schneier.

Robotarna är ute efter dig

Artificiell intelligens (AI) växer allt snabbare ur barnaskorna och är ämnet också på säkerhetexperternas läppar. Som bäst är ändå AI mer till nytta än skada.

Maskininlärning som är basen för AI har anväts i över tio år för att se till att skräppost inte landar i din inbox. Maskininlärning är också orsaken till att din browser kan varna dig för en skum webbplats.

- AI utnyttjas inte av kriminella i dag. De behöver inte göra det, det finns lättare sätt att komma över information, säger Ferguson.

En robot med hotfullt röda ögon visar tänderna i ett onskefullt smil.
Filmerna där AI blir farlig för mänskligheten är många. I Terminator har cyborgarna som använder sig av artificiell intelligens blivit självmedvetna och försöker ta över världen. En robot med hotfullt röda ögon visar tänderna i ett onskefullt smil. Bild: imago images / Future Image/ All Over Press Terminator,robotar

Problemet med AI är att det är så komplext att det kan skapa problem vi inte ens kan förutspå.

Ferguson beskriver problemet genom att fråga hur jag skalar en banan.

- De flesta skalar från ändan med stjälk, eftersom stjälken påminner oss om ett handtag, det är logiskt. Schimpanser skalar en banan från andra ändan eftersom de inte tänker som vi.

- Det är lika med AI, den fungera så långt utanför vår tankebox att vi inte ens kan föreställa oss vad den hittar på.

- Så ska vi känna oss hotade av AI?

- AI kommer vara ett hot, men inte än. Förhoppningsvis har säkerhetsföretagen hittat sätt att skydda oss före det.

virtuell verklighet + datorer + bredbandsnät + mobiltelefoner + internet + sociala nätverk + lösenord + databrott + teknik (apparater) + kommunikationsteknik + databaser + datakommunikation + pekskärm + telefoner + sökmotorer + dataskydd + e-postadresser