Hoppa till huvudinnehåll

Blåvita häcktrion vidare till semifinal med fina tider trots tröga starter: ”De är i minst lika bra form som de varit hela säsongen”

Såväl Annimari Korte, Reetta Hurske som Nooralotta Neziri är klara för semifinal på 100 meter häck i Doha. Neziri placerade sig sämst av finländarna i sitt heat – men stod ändå för den bästa tiden.

12,97 och en tredjeplats av Korte. 12,96 och en fjärdeplats av Hurske. 12,92 och en femteplats av Neziri – men ändå klart vidare via tidsjämförelsen.

– Löparna är i minst lika bra form som de har varit hela säsongen, slog expertkommentator Otto Ylöstalo fast.

Samtliga tre hade dessutom problem i starten. Neziri lyckades ändå repa sin löpning klart bäst och stod för den bästa finländska tiden.

– 12,92 med den där starten? Hon kommer att löpa hårt i morgon, säger Ylöstalo.

Neziri själv var inne på samma spår.

– Jag fick en säsongens uslaste med jag är stolt över att jag samlade mig. Jag var säkert en meter bakom de övriga, men i morgon koncentrerar jag mig på starten och springer rekord.

– Jag blev så förbannad efter starten att jag tänkte att jag kom hit för att springa tre lopp så det får inte bli där. Men jag är överraskad av att tiden blev så pass bra.

– I morgon finns inget att förlora för målet är nått. Men i morgon tänker jag göra en perfekt prestation. Tusan vad jag är irriterad på mig, skrattade Neziri.

Banan överraskade Hurske

Reetta Hurske brukar ha en fin start, men hon blev lite överraskad av Doha-banans hårdhet som påverkade löpningen.

– Nu känns det riktigt bra. Banan var överraskande hård, men det gör inget för jag är vidare. Benen snurrade lite onödigt långt bakom och löpningen blev framtung. Jag vill springa i närheten av mitt rekord, och vill springa säsongens finaste lopp här i Doha, sade Hurske.

Annimari Korte visste redan före loppet att hon hade alla chanser att avancera. Hon gick in i heatet med den näst bästa noteringen från i år.

– Jag visste att om jag når målet och inte slår mig på häckarna så avancerar jag. Nu har säsongens alla mål uppnåtts i och med denna semifinalplats, sade Korte.

– Jag sprang till och med lite för försiktigt idag, men i morgon ska jag springa hårdare. Tekniskt var detta inte alls bra, i morgon ska jag vara aggressivare över häckarna och springa hårdare.

Semifinalerna tävlas på söndag.

Koilahti utslagen i längd

Taika Koilahti fick inte en lyckad VM-debut, då hon blev på 635 i damernas längdkval. Till finalen krävdes 653, så Koilahti hade med en årsbästanotering enkelt tagit sig vidare. Nu tog VM-äventyret slut i kvalet.

– Jag är lite frustrerad för jag trodde jag skulle hoppa längre. Jag försökte peppa mig, men en liten trötthet hade smygit in i undermedvetandet.

Koilahti har tagit stora kliv framåt i sommar, och som helhet anser hon att säsongen varit lyckad. Med tanke på att nästa sommar innehåller såväl EM som OS hoppas hon på att dessa VM-tävlingar bidragit till att göra henne till en färdigare idrottare år 2020.

– VM-tävlingarna var en speciell upplevelse, men lärorik. Jag fick inte det resultat jag var ute efter men nog erfarenhet. Men jag var här för att få resultat, inte erfarenhet. Men bra att jag ens fick erfarenheten. Nu vet jag hur det fungerar i stora mästerskap, sade Koilahti.