Hoppa till huvudinnehåll

Etelätalo räddade spjutherrarnas ära – tog sig till final som sista man med ryggen mot väggen: "Försöker förbättra med fem meter i finalen"

Det såg ut att bli ett historiskt fiasko. Men med sitt sista kast lyckades Lassi Etelätalo klämma in sig bland de tolv främsta spjutkastarna i kvalet. Oliver Helander fick nöja sig med ett 80-meterskast medan Antti Ruuskanen misslyckades totalt.

– Det första rann lite igenom och det andra kastet var lite försiktigt. Nu satsar vi allt på det sista kastet så ska det nog gå vägen, summerade tränaren Glenn Lignell då Oliver Helandes VM stod på spel i spjutkvalet.

Men det gick inte vägen. Det sista kastet misslyckades totalt och resultatet från den andra omgången – 80,36 – stod som Raseborgskastarens bästa resultat.

Lassi Etelätalo hade innan det haft en motig inledning på kvalet. Det första kastet var bara 75 meter långt. Det andra ännu kortare.

Men med ryggen mot väggen fick Etelätalo det mesta att stämma. Det tredje kastet mätte 82,26 och lyfte upp finländaren till tolva i sammandraget.

"Trodde att åtminstone Hoffmann skulle gå förbi mig"

Etelätalo fick ändå vänta nervigt på att de övriga kastarna skulle slutföra kvalet. Den värsta motståndaren, Andreas Hoffmann, misslyckades ändå totalt. Rumänen Alexandru Novac kom nära. Det gjorde också Aliaksei Katkavets, men inte heller vitryssen tog sig förbi Etelätalo.

Då också Michael Shueys – kvalets sista kastare – båge landade på 80,53 stod det klart att Etelätalo gått till final. För Finlands del fortsätter alltså sviten med minst en kastare i en stortävlingsfinal.

Etelätalo summerade sin insats som väldigt varierande.

– De två första kasten var svaga, men till sista fick jag en bra laddning och bättre fart. Lyckades hålla höftet uppe och fick fint ned stödfoten, och det är vad som krävs för att få kastet att lyckas.

– Jag trodde att åtminstone Hoffmann skulle ta sig förbi mig, men det gick vägen. Nu ska jag försöka göra som i EM för fem år sedan, förbättra med fem meter i finalen jämfört med kvalet. I så fall kommer jag att sluta högt, log Etelätalo.

Helander missnöjd med tekniken

Oliver Helander var en besviken man efter kvalet. Hans enda uppmätta kast på 80,36 var knappa två meter kortare än Etelätalos notering. Helanders slutliga placering var nittonde.

– Det var tekniskt väldigt dåliga prestationer. Då flyger det inte längre än så där. Idag blev det bara dåligt på slutet trots att kastträningarna gått så bra på sistone. Och mitt i allt har jag tydligen börjat med dykningar efter kastet. Det har aldrig hänt förut och det måste fås bort till nästa säsong.

– På kastplatsen fick jag nog lite råd av tränaren Lignell, och talade dessutom med Lassi, men det hjälpte inte. Inget var egentligen överraskande på kastplatsen, det var bara jag som kastade dåligt, summerade Helander.

– Det blir inte en så lång paus, något smått bara, och sedan ska jag sikta på OS och ta mig till finalen där, avslutade Helander.

Tränaren tog på sig skulden för Ruuskanens magplask

Antti Ruuskanens kval gick däremot helt under bänken. Ruuskanen inledde sitt VM tidigare på lördagen, men hade svårt med det mesta.

Det första kastet mätte endast 72,65, men det nästa såg bättre ut.

Ruuskanen hade ändå problem på slutet av ansatsen och kastet mätte endast 75,05. Det visade sig bli kvalets längsta kast för Ruuskanen.

Det tredje kastet var också klart kortare än 75 meter och Ruuskanen slutade sist i kvalgruppen. Det var första gången i karriären som Ruuskanen missat en stortävlingsfinal.

– Visst har de tidigare mästeraskapen kännt bättre efter kvalet, men nu har jag då första gången fått uppleva detta, sade Ruuskanen.

– Effektiviteten försvann någonstans idag, trots att förberedelserna gick så bra de kunde.

Tränaren Jyrki Blom sade ändå i Yles tv-intervju att han får ta på sig skulden för insatsen.

– Det kan hända att vi tränade lite för slappt inför det här kvalet. Dålig planering förstörde den här tävlingen. Vi tänkte att det skulle räcka med att köra hårt tisdag-onsdag, men vi hade fel, säger han.

Den främste kastaren i kvalgrupp A var tysken Johannes Vetter som slog till med en 89-metersbåge med sitt första kast. Utöver honom klarade också landsmannen Julian Weber, tjecken Jakub Vadlejch och Grenadas Jakub Vadlejch kvalgränsen på 84-meter.

I kvalgrupp B var Magnus Kirt främst med sin båge på 88,36 meter. Sveriges Kim Amb och Keshorn Walcott klarade också gränsen.

Enligt Ruuskanen var det väntat att det kommer att krävas långa kast.

– Jag tippade på att det krävs närmare 83 meter för finalplats, sade Ruuskanen.

Resultat, herrarnas spjutkval:

1. Johannes Vetter GER 89,35
2. Magnus Kirt EST 88,36
3. Anderson Peters GRN 85,34
4. Kim Amb SWE 84,85
5. Keshorn Walcott TTO 84,44
6. Jakub Vadlejch CZE 84,31
7. Julian Weber GER 84,29
8. Julius Yego KEN 83,86
9. Norbert Rivasz-Toth HUN 83,42 NR
10. Chao-Tsun Cheng TPE 83,40
11. Marcin Krukowski POL 82,44
12. Lassi Etelätalo FIN 82,26

Axplock av kastare som missade gränsen:
Alexandru M Novac ROU 82,12
Oliver Helander FIN 80,36
Andreas Hofmann GER 80,06
Thomas Röhler GER 79,23
Antti Ruuskanen FIN 75,05

Artikeln uppdaterad efter att den andra kvalgruppen kastat klart.