Hoppa till huvudinnehåll

Finlands och Sveriges statsministrar: Johnsons förslag räcker inte, Rinne ger en veckas frist att hitta en lösning

Statsministrarna Stefan Löfven till vänster och Antti Rinne till höger.
Stefan Löfven och Antti Rinne träffades i Helsingfors på lördag. Statsministrarna Stefan Löfven till vänster och Antti Rinne till höger. Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Stefan Löfven

Statsminister Antti Rinne (SDP) ger Storbritannien en vecka att komma med ett dugligt förslag till ett brexitavtal. Sveriges Stefan Löfven är beredd att ge Storbritannien mer tid, men kräver ett ordentligt skäl.

Statsminister Antti Rinne (SDP) anser situationen var "ytterst allvarlig", eftersom Storbritannien fortfarande inte lagt fram ett ordentligt förslag för att lösa brexitknuten.

Tiden är knapp, tidsfristen för Storbritannien att lämna EU är nämligen i slutet av månaden.

Rinne diskuterade brexit och andra aktuella EU-frågor med Sveriges statsminister Stefan Löfven i Helsingfors på lördag.

Johnson ringde till Rinne

Egentligen skulle både Löfven och Rinne diskutera lösningar för brexitfrågan med Boris Johnson på fredag, men "det var inte möjligt".

Dialogen kom igång först på lördag, då Johnson ringde till Rinne.

Redan innan telefonsamtalet sade Rinne att förslaget som Storbritannien lade fram i veckan inte är tillräckligt.

Under telefonsamtalet med Johnson sade Rinne ändå att det för Finlands del är viktigt att Storbritannien nu lagt fram skriftliga förslag för alternativa lösningar, som kunde ersätta det tidigare föreslagna utträdesavtalet.

- Jag konstaterade att de föreslagna lösningarna inte tryggar Långfredagsavtalet, EU:s kohesion eller den inre marknadens funktion. EU:s brexitförhandlare Michel Barnier och hans team utvärderar också förslagen juridiskt. Barnier har EU27:s fulla stöd i sitt arbete, säger Rinne i ett pressmeddelande.

Rinne säger sig ha sagt till Johnson att man måste hitta en lösning inom en vecka, så att den kan behandlas under oktober månad vid Europeiska rådets möte. Johnson sade sig hålla med Rinne vad gäller tidtabellen.

Rinne påminde också om att ett förslag i form av "två gränser" inte gagnar Irland.

- Vi är väldigt solidariska i vårt förhållande med Irland och är måna om att Irlands fred består och ekonomin kan utvecklas, sade Rinne.

Ett uppskov av brexit kräver ett skäl

Sveriges statsminister Stefan Löfven betonade under statsministrarnas möte att Storbritannien ska ha ett klart skäl om de tänker be om ett uppskov för utträdesfristen.

- Det är klart att vi är beredda att diskutera ett uppskov, för vi vill undvika en hård brexit. Men vi vill också att det finns ett skäl för ett uppskov. Ovissheten kan inte fortgå, utan det krävs något slags struktur, en process för hur saken framskrider, sade Löfven.

Statsministrarna diskuterade också EU:s följande mångåriga budgetram för åren 2021-2027.

Löfven sade att Sverige stöder Finlands ambitioner som EU-ordförandeland att koppla samman rättsstatsprincipen med utdelandet av EU-medel.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Suomen ja Ruotsin pääministerit: Johnsonin ehdotus ei riitä, Rinne antaa vain viikon aikaa löytää ratkaisu

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes