Hoppa till huvudinnehåll

Knivdådet i Paris var sannolikt ett terrordåd: "Gärningsmannen hade kontakt med salafistiska islamister"

Knivdåd i Paris
Soldater på vakt utanför polishögkvarteret Knivdåd i Paris Bild: AFP / Lehtikuva knivhuggning,Paris

I Paris misstänker man att knivdådet på polishögkvarteret i torsdags kan ha haft terroristiska motiv. Utredningen av fallet har överförts till Frankrikes antiterroråklagare.

På lördagen kommenterade antiterroråklagaren för första gången utredningen. Enligt åklagaren Jean-Francis Ricard följde gärningsmannen en radikal tolkning av islam och hade kontakt med islamistiska salafister.

- Han sympatiserade med vissa terrordåd som hade utförts i den religionens namn, sade Ricard. Attacken mot Charlie Hebdo år 2015 ska ha hört till dem.

Gärningsmannen hade också ändrat sin klädstil de senaste månaderna och önskat slippa ha en "viss sorts kontakt med kvinnor", enligt Ricard.

Knivattack på polisstation

Gärningsmannen var en 45-årig anställd vid polisen i Paris. Han högg i torsdags fyra personer till döds med kniv. Offren var tre poliser och en ur den administrativa personalen. Därefter blev gärninsgmannen ihjälskjuten av polis.

Motivet är fortfarande oklart. Man hade misstänkt en konflikt på arbetsplatsen, men nu har nya uppgifter framkommit som har gjort att antiterrormyndigheterna kopplats in.

Enligt Le Parisien ska åtminstone ett av offren fått halsen avskuren.

45-åringen hade blivit muslim för drygt ett år sedan, men inget hade tytt på att han hade radikaliserats. Han arbetade med IT inom den franska polisen.

De fyra offren – tre män och en kvinna – hedrades under fredagen med en tyst minut utanför polisens högkvarter i centrala Paris. Bland åhörarna fanns bland andra den franske inrikesministern Christophe Castaner.

Artikeln uppdaterad 5.10 kl. 19:00: rubriken kompletterad och kommentarer av åklagaren tillagda.

Källor: AFP, Reuters

Läs också