Hoppa till huvudinnehåll

Kristiina Mäkelä slutade sist i trestegsfinalen – kom inte över 14 meter: ”Lossnade bara inte”

Det var inte Kristiina Mäkeläs dag på lördagen. Ett hopp på 14,40 var minimikravet för en poängplacering i trestegsfinalen – och Mäkelä kom inte ens över 14 meter. Det lilla extra saknades, konstaterar expertkommentator Otto Ylöstalo.

Mäkelä skruvade upp förväntningarna om en fin placering i kvalet, där hon slutade sexa. Men trots att trestegshopparen verkade vara i form inför finalen lyckades Mäkelä inte presetera på topp.

Det första hoppet stannade på 13,81 efter ett misslyckat andra steg. Det andra försöket var mer lyckat, men inte heller det mätte mer än 13,99. Det tredje försöket blev dessvärre inte alls lyckat och Mäkelä slutade tolva.

Mäkelä var efter tävlingen oerhört besviken.

-Löpningen fungerade inte och då det händer kommer man inte till plankan i en ställning från vilken det går att göra en bra avstamp. Jag hade inte återhämtat mig tillräckligt och därför fungerade inte löpningen.

-Visst var det viktigt att komma till finalen, men vad gör man där då man inte klarar av att prestera. Det här var ju rena farsen, sade Mäkelä och svalde tårar.

-Nivån var jämn i sommar och det var bra. Nu behöver jag tid att kunna satsa heltid på detta. Den vägen kommer säkerheten, och då kommer jag ännu att hioppa långt i en final.

– Det ser ungefär ut som i kvalet, men det där lilla extra saknas, analyserar expertkommentator Otto Ylöstalo.

– Hon är säkert besviken inte minst eftersom hon verkade så förväntansfull inför. Men helt som för Antti Ruuskanen var det något som inte stämde i dag, även om kroppen kändes bra, tror Ylöstalo.

Tränaren bekräftar också att det inte torde handla om något problem med fysiken.

– Det var ansatsen som inte fungerade i dag. Det lossnade helt enkelt inte. Vi måste analysera närmare efteråt, men inte behöver Kristiina hänga läpp över det här resultatet. Vi blickar mot OS nu, säger Mäkeläs tränare Tuomas Sallinen i tv-intervjun.

Finalen vanns av storfavoriten Yulimar Rojas från Venezuela. Den 23-åriga regerande världsmästaren försvarade därmed framgångsrikt guldet från VM i London 2017. Rojas blev endast 13 cm från världsrekordet med resultatet 15,37.

Slutresultat tresteg damer:

1. Yulimar Rojas VEN 15,37
2. Shanieka Ricketts JAM 14,92
3. Caterina Ibarguen COL 14,73
4. Kimberly Williams JAM 14,64
5. Olga Saladukha UKR 14,52
6. Ana Peleteiro ESP 14,47
7. Keturah Orji USA 14,46
8. Patricia Mamona POR 14,40
9. Tori Franklin USA 14,08
10. Rouguy Diallo FRA 14,08
11. Andreea Panturoiu ROU 14,07
12. Kristiina Mäkelä FIN 13,99
(serien: 13,81 - 13,99 - 13,74)