Hoppa till huvudinnehåll

Många fångar läser för sina barn genom videofilmer – samarbetsgrupp mellan fängelser och bibliotek fick pris på Åbo bokmässa

Färggranna barnböcker i en bokhylla.
Arkivbild. En samarbetsgrupp mellan fängelser och bibliotek möjliggör för fångar att läsa böcker för sina barn. Färggranna barnböcker i en bokhylla. svenska,böcker,barnböcker,ungdomsböcker,litteratur,språk,svensk litteratur,färger (material),Bokhylla,svenskspråkiga,titlar,bibliotek,Språkundervisning,färggrann

En samarbetsgrupp mellan fängelser och bibliotek fick årets Celia-pris på Åbo bokmässa. Temat för i år var unga vuxnas läsning.

Syftet med samarbetsgruppen är att uppmuntra fångar att läsa till exempel med hjälp av sådana böcker som de är intresserade av att läsa.

Dessutom har man ordnat diktkretsar, kurser i informationssökning, tillfällen där man kan spela brädspelet Alias, serietidningsverkstäder och kurser där man lär sig göra videoklipp.

Fångarna har också getts möjlighet att läsa sagor för sina barn, och det här har blivit väldigt populärt i fängelserna.

Proceduren går till så att fången läser in sagan på video, som sparas på ett USB-minne. Fängelset ser sedan till att familjen får USB-minnet med videon. Också den bok som föräldern läser på videon skickas till barnet.

För tillfället är detta möjligt på tio olika fängelser i Finland, men också andra fängelser har blivit intresserade. I vissa fängelser har man gjort sådana här videofilmer sedan 2017.

Lång process

Att göra dylika videofilmer är ändå en tidskrävande process. I pressmeddelandet av Celia framkommer att det på grund av resursbrist kan ta ett halvt år innan fångarna får tillfälle att läsa för sina barn.

- För ett barn är sagoläsningen väldigt viktig, eftersom jag såhär åtminstone på något sätt kan vara närvarande i barnets liv, säger en 30-årig fånge i pressmeddelandet.

Åbo stadsbibliotek fungerar som arbetsgruppens statliga koordinator. Övriga gruppmedlemmar är stadsbiblioteken i Tammerfors, Uleåborg och Kuopio samt i år även stadsbiblioteken i Vasa och Joensuu. Brottspåföljdsmyndigheten finansierar gruppen.

Enligt Celia startade samarbetsgruppen mellan fängelser och bibliotek i början av förra året.

Celia-priset är värt 2 000 euro. Celia främjar lättillgänglig litteratur och stöder jämlikhet i läsning och lärande.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel Yhä useammassa vankilassa innostetaan lukemaan – omalle lapselle lukeminen on muodostunut vangeille tärkeäksi, som är skriven av Johanna Lehtola.

Läs också